sâmbătă, 24 august 2019

10, 100, 1000 sau…




Toți oamenii cunosc sensul cuvântului „bogăție”. De asemenea, toți știu ce înseamnă să fii bogat. Dacă la televizor se transmite o știre despre nu știu ce miliardar care și-a petrecut vacanța într-un loc exotic, toți telespectatorii acelei știri cunosc la ce nivel se situează respectivul miliardar. 

De fapt, imaginea miliardarului echivalează cu a omului care, prin diverse metode, mai mult sau mai puțin legale, a reușit să adune sume imense de bani, mult mai mari decât pot spera oamenii obișnuiți că vor obține vreodată. Pentru cei care fac eforturi să supraviețuiască de la un salariu la altul, bogătașii sunt oamenii situați în vârful ierarhiei celor care au îndrăznit să aspire la prosperitate mai multă. 

Tu ce imagine ți-ai format în minte, despre oamenii care reușesc să acumuleze bogăție, respectiv bani mai mulți decât reușește media? De fapt, ce sunt cu adevărat banii? 

Propun să facem un mic experiment imaginar, pentru a înțelege cât mai clar ce sunt banii. 

Imaginează-ți că, în urma unui eveniment planetar asemănător multora prezentate în filmele produse la Hollywood, populația lumii se reduce așa de drastic, încât pe toată planeta nu există decât o sută de oameni. Exact, de la circa șapte miliarde de locuitori ai planetei, se ajunge la numai o sută de oameni norocoși să supraviețuiască. 

Evident, fiind vorba despre o modificare așa de totală a condițiilor sociale și economice, cei o sută de oameni vor fi nevoiți să își modifice stilul de viață și să se adapteze la aceste noi condiții. Ceea ce a fost nu mai este. Viitorul începe exact de la acel grup de o sută de oameni. Istoria lumii, de acum înainte, va fi istoria primilor o sută de oameni ai noii ere. Pornind de la cei o sută de oameni (printre care te afli și tu), populația lumii va crește treptat și va ajunge iar la șapte miliarde de locuitori ai planetei. Însă până acolo trebuie să treacă foarte mulți ani. Deocamdată, populația lumii cuprinde doar o sută de oameni. 

Și hai să imaginăm că ție ți-ar trece prin minte, la un moment dat, să îți depășești condiția socială și să te... îmbogățești. Adică decizi pur și simplu că te-ai săturat de sărăcie și vrei să devii milionar, ba chiar miliardar. Hai să vedem dacă va fi posibil să se îndeplinească acest vis al tău. 

Să presupunem că ai deschis o fabrică în care se produce ceva de care ceilalți nouăzeci și nouă de oameni au mare, dar mare nevoie. Prin urmare, dacă ei au nevoie de acel produs, se vor înghesui să îl cumpere. Prețul optim al produsului este de zece dolari. Presupunând, prin absurd, că tu ai opri sută la sută din prețul produsului, rezultă că, după ce îl vinzi celor nouăzeci și nouă de doritori, obții suma de 990 de dolari. Acesta este totalul profitului tău. 

Păi stai așa. Ceva nu e bine. Cum adică 990 de dolari? DOAR 990 de dolari? Păi tu ai vândut tuturor oamenilor de pe planetă un produs. Ai avut un succes fenomenal. Toți locuitorii planetei au cumpărat produsul tău. Din punct de vedere al amplitudinii succesului, l-ai depășit chiar și pe Bill Gates. Asta înseamnă că ar fi trebuit să devii lejer multimiliardar. 

Și atunci, de ce nu ai devenit miliardar? Doar ai reușit performanța uluitoare de a cuceri piața planetară, adică ai vândut produsul tău tuturor oamenilor din lume. Dacă tu, cel care ai vândut produsul tuturor oamenilor de pe planetă, nu ai devenit super-bogat, ce să mai spună alt om, care nu reușește nici pe departe această performanță? 

De fapt, pe o planetă pe care locuiesc numai o sută de oameni, nimeni nu se poate îmbogăți în așa fel încât să trăiască într-o vilă ultraluxoasă, să conducă un automobil de ultimă generație, să călătorească în cele mai luxuriante locuri ale lumii, să organizeze petreceri pe yahtul personal, să joace golf alături de alți miliardari. 

Altfel spus, pe o planetă pe care locuiesc numai o sută de oameni, nimeni nu poate avea stilul de viață al celor super-bogați. Oare de ce? Dar oare este așa de greu de ghicit răspunsul? Nu, nu e deloc greu. 

Răspunsul este foarte simplu: numărul de o sută de oameni este prea mic pentru a putea susține stilul de viață al milionarilor și miliardarilor. Chiar dacă acest număr ar crește la o mie, la zece mii sau la o sută de mii, tot nu ar fi suficient. 

Secretul celor care acumulează bogății uriașe este simplu: numărul imens al oamenilor care locuiesc pe planetă. Este vorba despre miliarde de oameni, nu despre mii, sau sute de mii. De la fiecare om al planetei, procentul de bani pe care îl primește un super-bogat poate fi extrem de mic, neglijabil, de nebăgat în seamă. Însă nu procentul primit de la fiecare om este secretul succesului și al bogăției, ci numărul foarte mare de oameni. 

Dacă nu ar exista în lume miliardele de oameni, super-bogătașii pe care îi cunoști tu nu ar exista nici ei. Și-ar pierde sensul de a fi vilele de lux, automobilele ultimul răcnet, yahturile personale, petrecerile cu costuri exorbitante. 

Cu alte cuvinte, dacă nu ar exista miliardele de oameni, toți boșii aceia care se scaldă în lux ar fi terminați sau… pur și simplu indivizi obișnuiți, care se hrănesc cu mâncare deloc pretențioasă, care dorm pe paturi modeste și fabricate din materiale ieftine, ușor de procurat. 

Ca să fiu un pic cinic, aș putea spune că marii bogătași ai lumii au inspirația de a profita de numărul de miliarde de locuitori ai planetei, precum și de nevoile și dorințele lor. Oamenii au NEVOIE de benzină pentru automobilele lor? OK, cineva se îmbogățește din vânzarea petrolului. Însă nu petrolul l-a îmbogățit, ci numărul imens de locuitori ai planetei. Fără acest număr, petrolul nu ar valora nimic. Sau, dacă el ar fi util la ceva, sigur nu ar îmbogăți pe nimeni. 

În cazul unei epidemii care să reducă la o sută de locuitori toată populația planetei, vor exista, într-o variantă fericită, o sută de automobile alimentate cu petrol. Nu mai trebuie să spun că cei o sută de conducători auto nu vor transforma pe nimeni în miliardar îmbogățit din afacerile cu petrol. 

Ideea de bază pe care trebuie să o reții este aceasta: OAMENII REPREZINTĂ ADEVĂRATA BOGĂȚIE, NU BANII.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...