marți, 21 august 2018

Și totuși... IMAGINEA...



„I have a dream” („Eu am un vis”). Îți sună cunoscut? 



În anul 1963, în timpul unui marș pentru libertate, Martin Luther King Jr. a rostit unul dintre cele mai celebre discursuri. „Eu am un vis”. Datorită unui vis, el a primit premiul Nobel pentru pace. A fost ușor să obțină acest premiu? Nu, nu a fost deloc ușor. 



De fapt, Martin Luther King Jr. a dus o luptă crâncenă împotriva discriminării rasiale. Faptul că el a avut un vis puternic nu i-a făcut drumul mai ușor. Protestele pe care le-a organizat i-au adus necazuri. A fost arestat (și nu o dată, ci de aproape 30 de ori). Da, primele lui acțiuni pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii nu i-au adus succesul dorit, ci eșecuri usturătoare. Părea că toate șansele sunt împotriva lui, chiar dacă avea un vis foarte puternic. 



Realitatea momentului nu îi era favorabilă. El avea o viziune măreață, însă până la transformarea ei în realitate mai era cale lungă și dificilă. Dezamăgirile nu l-au ocolit. În anul 1965 el a declarat: „Am fost nevoit să văd cum visul meu s-a transformat într-un coșmar.” Această declarație pare a fi o depunere a armelor. Uite că deziluziile nu îi ocolesc nici măcar pe cei mai curajoși luptători. 



Însă crezi că Martin Luther King Jr. a renunțat la visul său, după ce a fost nevoit să înfrunte cele mai crunte adversități? Nu, nu a renunțat. În anul 1968, visul său străbătea deja întreaga lume. Protestatari din China sau din Budapesta scriau pe pancarte vorbele sale. 



Vorbele lui Martin Luther King Jr. au rămas în istorie: „Am un vis şi anume că într-o bună zi această naţiune se va ridica şi va trăi conform adevăratului sens al credinţelor sale. Am un vis şi anume că într-o bună zi pe dealurile roşii din Georgia, fiii foştilor sclavi şi fiii foştilor proprietari de sclavi vor putea să se aşeze împreună la masa fraternităţii. Am un vis că într-o bună zi chiar şi statul Mississippi, un stat care lâncezeşte în fierbinţeala nedreptăţii şi oprimării, se va transforma într-o oază a libertăţii şi dreptăţii. Am un vis că într-o bună zi cei patru copii ai mei vor trăi într-o naţiune în care nu vor mai fi judecaţi după culoarea pielii lor, ci după caracterul lor. Am astăzi un vis... Am un vis că într-o bună zi în Alabama, statul cu rasiştii aceia răi, cu guvernatorul său, din a cărui gură au ieşit cuvinte precum «intervenţie» şi «anularea integrării rasiale»..., că într-o bună zi chiar şi acolo, în Alabama, băieţeii şi fetiţele de culoare îşi vor da mâna cu băieţeii şi fetiţele albe, ca fraţii şi surorile. Am un vis că într-o bună zi fiecare vale se va înălţa şi fiecare munte se va apleca. Locurile cu gropi vor fi netezite, la fel şi cele denivelate. Iar splendoarea lui Dumnezeu ni se va revela, ca tot ce e din carne să o vadă”. 



Visul lui Martin Luther King Jr. a lăsat urme concrete în realitatea zilelor noastre. Mai multe universități și colegii i-au acordat titluri academice. Astfel, Colegiul Morehouse i-a acordat tilul „Doctor of Humane Letters”. Universitatea Howard i-a acordat titlul „Doctor of Laws”. Universitatea Centrală de Stat i-a acordat titlul „Doctor of Humanities”. Lista poate continua. 



Visul a modelat realitatea. Însă această modelare nu s-a făcut deloc ușor. Vizionarul Martin Luther King Jr. a trebuit să înfrunte un lanț lung de eșecuri. La un moment dat, eșecul lui a mers până acolo încât să-și piardă din susținători. Exista riscul ca întreaga lui luptă să eșueze complet. Chiar și FBI-ul și-a îndreptat criticile împotriva lui. Dacă noi am cunoaște azi numai ceea ce a rămas în urma visului său, am putea crede că el a urmat un lanț neîntrerupt de succese. Nici vorbă de așa ceva! Imaginea din mintea lui Martin Luther King Jr. era superbă, însă nu se potrivea deloc cu realitatea vremurilor în care el trăia. De piedicile care i s-au pus nici nu mai spun. Miza lui era foarte mare. 



Însă, așa cum s-a demonstrat de multe ori în istorie, cu cât miza este mai mare, cu atât cresc șansele de a te confrunta cu eșecuri după eșecuri. Cu cât IMAGINEA este mai cutezătoare, cu atât REALITATEA îți pune în față obstacole mai grele. Cu cât ții mai mult de IMAGINEA din mintea ta, cu atât încasezi mai multe frustrări cauzate de eșecurile repetate. 



Și totuși, exact în acest tumult al dezamăgirilor și înfrângerilor se disting ÎNVINGĂTORII. Contrar a ceea ce se crede, învingătorii nu sunt neapărat cei care au norocul să meargă din succes în succes, ci acei oameni speciali care își păstrează neclintită viziunea lor (sau IMAGINEA succesului), chiar dacă REALITATEA de lângă ei pare a fi total opusă IMAGINII din mintea lor. 



Martin Luther King Jr. a fost un luptător și un învingător care și-a păstrat viziunea (IMAGINEA) chiar și în condițiile în care REALITATEA îi era potrivnică și părea că nu vrea să se schimbe deloc. Lupta care se dă este între IMAGINE și REALITATE. Cine rezistă mai mult? IMAGINEA sau REALITATEA? Răspunsul depinde numai de cel care deține IMAGINEA în mintea lui. 



Învingător va fi cel care menține neclintită IMAGINEA, indiferent de cât de îngrozitoare este REALITATEA. IMAGINEA este acolo, în mintea ta. REALITATEA este în jurul tău. Însă REALITATEA nu poate clinti IMAGINEA, dacă tu nu permiți asta. Martin Luther King Jr. a fost arestat de zeci de ori (REALITATE oribilă) și a avut de-a face cu tone de frustrări (REALITATE extrem de greu de suportat), însă și-a păstrat intactă IMAGINEA din creier (visul). 



Am putea spune că această hotărâre de a menține cu orice preț IMAGINEA este puterea învingătorilor. La fel ca în orice fel de confruntare, una dintre părți trebuie să cedeze, până la urmă. Cine cedează? Cel care decide că nu mai are rost să reziste. Dacă tu decizi că IMAGINEA trebuie să reziste până la capăt, indiferent de ceea ce îți oferă REALITATEA, în cele din urmă REALITATEA va ceda, iar IMAGINEA va învinge, adică se va transforma într-o nouă REALITATE.


Claudiu Neacșu

 naturafresh.ro noriel.ro lamonza.ro/ hervis.ro autohut.ro

3 comentarii:

  1. Superb articol, splendidă pledoarie pentru perseverenţă pe cale indeplinirii visului personal, indiferent de eşecurile care îţi apar şi vor, parcă, să te facă să renunţi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Și eu aleg IMAGINEA. Felcitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...