vineri, 27 septembrie 2019

Aceiași nuntași…




Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ei mai mult sau mai puțin. 

Desigur, unii invitați nu se cunosc deloc între ei. De ce? Fiindcă mirii își invită la nuntă rudele și cunoscuții lor. Nașii își invită și ei rudele și cunoscuții lor. Și astfel se poate întâmpla ca invitații din partea mirilor să nu se cunoască deloc cu invitații din partea nașilor. 

Dar oare asta ar fi o mare problemă la nuntă? Nu, nu ar trebui să fie. Nunta este un eveniment vesel, un motiv de bucurie și distracție pentru toți. La o petrecere nu este obligatoriu ca toți invitații să se cunoască între ei, pentru ca petrecerea să fie o reușită. Ce, nu mai pot oamenii să danseze dacă nu se cunosc între ei? 

Vezi cam cum este în discotecă, de exemplu, locul în care cei mai mulți oameni poate nu s-au mai văzut niciodată. În discotecă oare nu se mai distrează cei care ocupă ringul de dans? Ba da, se distrează fenomenal de bine. Dacă le place muzica, este totul minunat. 

La nuntă e la fel. Dacă muzica este bună, totul este perfect. Și se spune că și vinul trebuie să fie bun la nuntă. Muzică bună și vin bun: acestea sunt cele două elemente care chiar nu trebuie să lipsească de la o nuntă. Dacă vinul este bun, dar muzica nu e bună, nu e bine. 

Ce să facă invitații care doar beau vin bun, dar nu au muzică bună și care să-i facă să danseze? Să se îmbete și să se uite unii la alții? Sau ce să facă invitații care au muzică bună, dar nu au vin din care măcar un pahar să poată bea cu plăcere? Vor dansa, dar mai mult așa, de complezență. 

Acum imaginează-ți că nunta a început, dar vinul nu este deloc bun, iar formația... cântă ca vai de ea, asta când nu face pauze interminabile. Ce crezi că vor face invitații de la nuntă? Cam care este tabloul pe care îl vezi în fața ochilor? Tabloul este... jalnic. Vezi invitați care stau plictisiți la mesele lor, unii chiar căscând și așteptând să plece cât mai repede acasă. Unii mai ies la câte o țigară, în încercarea de a face ceva care să le mai atenueze plictiseala. Unii mănâncă și discută tot felul de banalități. Și sunt o sută de invitați la nuntă. Dar ce folos că sunt o sută de invitați, dacă toți stau într-o apatie continuă, iar atmosfera la nuntă este foarte sumbră? E o nuntă care parcă nu are niciun fel de viață în ea. 

Acum hai să ne imaginăm că la această nuntă vine o altă formație, cu totul diferită de cea de dinaintea ei. Vinul este și el înlocuit. Noua formație începe să cânte. Dar cântă niște melodii așa de antrenante și de frumoase, încât toți cei o sută de invitați se ridică de la mese, vin pe ringul de dans și dansează cu mare chef. Dintr-o dată, nunta a devenit foarte frumoasă, ca de vis. Vin bun, muzică excelentă. Toți invitații dansează non-stop, fermecați de melodiile excepționale ale formației. Dans și bucurie, continuu. Asta da nuntă! 

Însă la nuntă sunt aceiași o sută de invitați care mai devreme se plictiseau de nu mai știau ce să facă. Adică nu au venit alți invitați, cu chef mai mare de distracție. S-au înlocuit doar aceste două elemente: vinul și muzica. Dar nu s-au înlocuit invitații. 

Exemplul acesta cu nunta vrea să îți demonstreze ceva extrem de important. Creierul tău conține circa o sută de miliarde de neuroni. Acești neuroni sunt ca invitații de la nuntă. Ai văzut ce s-a întâmplat la nuntă. Dacă nu exista ceva care să îi dinamizeze pe invitați și să îi ridice de pe scaune, acești invitați erau foarte apatici. Dar, din momentul în care a venit factorul dinamizator (formația excelentă plus vinul foarte bun), toți invitații au devenit dintr-o dată foarte activi, adică au invadat ringul de dans și au dansat non-stop. Dar sunt aceeași invitați, NU alții. 

La fel e și cu neuronii din creierul tău. Ai deja circa o sută de miliarde de neuroni. Cu cât îi pui mai mult la treabă, cu atât poți memora mai mult și cu atât inteligența ta devine mai activă. 

Există și varianta în care să lași o sută de miliarde de neuroni să se plictisească și să stea degeaba. Însă pe aceeași neuroni îi poți dinamiza, exact cum formația bună i-a dinamizat pe invitații de la nuntă. Tu nu ai nevoie de alți neuroni în creier pentru a căpăta inteligență mai multă sau memorie mai mare. 

Și nu e nevoie să crească numărul tău de neuroni pentru a reuși să îți folosești mult mai bine creierul. La nuntă nu era nevoie să vină mai mulți invitați, pentru ca atmosfera nunții să devină veselă. A fost de ajuns să se dinamizeze invitații deja prezenți la nuntă. 

Pentru ca memoria și inteligența ta să crească de două ori nu este nevoie să se dubleze numărul neuronilor din creierul tău. Adică nu este nevoie ca, pe lângă o sută de miliarde de neuroni din creierul tău, să vină încă o sută de miliarde de neuroni și să ai astfel în creier două sute de miliarde de neuroni. Nu. Este suficient să îi pui bine la treabă pe cei o sută de miliarde de neuroni pe care deja îi ai. 

Dacă îți lași neuronii să se plictisească, așa cum formația slabă îi lăsa pe invitații de la nuntă să se plictisească, acești neuroni vor sta și se vor plictisi. Dacă însă îți pui la treabă neuronii, acești neuroni se vor agita și se vor activa, exact cum invitații de la nuntă s-au dinamizat după ce formația bună i-a ridicat de pe scaune. 

Așa cum nunta devine brusc foarte frumoasă doar pentru că invitații s-au dinamizat cu muzica bună, la fel capeți brusc memorie mai mare și inteligență superioară doar pentru că îți dinamizezi neuronii pe care deja îi ai și îi pui la treabă în modul cel mai serios. 

Gândește-te că toți oamenii au circa o sută de miliarde de neuroni în creier. Cineva care obține la examene rezultate de două ori mai bune decât ale colegilor săi NU are în creier două sute de miliarde de neuroni, ci tot o sută de miliarde de neuroni. Diferența o fac oamenii care își pun la treabă neuronii și nu îi lasă să se plictisească.

Claudiu Neacșu

2 comentarii:

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...