vineri, 13 septembrie 2019

Superputerea tuturor...




Cineva se poate considera ca fiind slab și neputincios, iar altcineva, dimpotrivă, ca fiind puternic și gata oricând să ia în piept cele mai grele provocări. 

Întrebarea care s-ar putea pune este dacă cel care se crede neputincios este într-adevăr neputincios. De fapt, eu cred că această întrebare nu ar trebui pusă. Corect ar fi să ne întrebăm altceva. 

Ar putea oare un om să se compare cu alt om, în ceea ce privește capacitatea lui de a face sau nu ceva anume? Eu spun că nu. 
Dacă e să facem o comparație, e mai bine să ne gândim la diferența din oameni și animale. Hai să ne gândim la ceea ce fac animalele. Singurul lor scop în viață este să facă rost de hrană, adică de sursa de energie de care are nevoie organismul lor, pentru a-și putea îndeplini mai departe funcțiile. Oare îți poți imagina o pisică, de exemplu, care să stea ore în șir pentru a se gândi la cum își va petrece următoarea iarnă? Așa ceva se poate întâmpla doar în filmele de animație sau în filmele artistice realizate cu mijloace tehnice dintre cele mai avansate. 

În realitate, nicio pisică nu își poate face planuri de viitor. Asta este valabil pentru toate animalele. Din punct de vedere fizic, un elefant este mult mai puternic decât un om. Dacă ar fi să se organizeze o partidă de judo între un elefant și un om, este clar pentru toată lumea că învingător va fi elefantul. 

La fel, dacă ar fi să se organizeze o întrecere la care să participe un leopard și un om și în care să se stabilească cine va alerga cel mai repede, este absolut clar că învingător va fi leopardul. Prin comparație cu foarte multe animale, oamenii sunt lipsiți de capacități fizice elementare. Într-o luptă față în față cu un tigru, de exemplu, omul este lipsit de putere. Însă asta nu înseamnă că oamenii sunt lipsiți de orice fel de putere. 

De fapt, rasa umană se bucură de avantajul unei puteri la care niciun animal nu are acces. Gândul acesta ar trebui să ne ajute să ne simțim mult mai confortabil, nu-i așa? Dacă noi, oamenii, am fi fost lipsiți de orice fel de putere în fața animalelor, ar fi trebuit să fim cu adevărat îngrijorați. 

Din fericire, trebuie să fim fericiți că avem puterea despre care animalele nici măcar nu sunt conștiente. 

Pot să dau acum un exemplu simplu. Dacă vrei să învingi în luptă dreaptă un tigru, nu ai nicio șansă. Singura ta șansă este să folosești puterea de care dispui tu, nu puterea de care dispune tigrul și pe care tu nu o ai. 

Și iată cum procedezi: pregătești planul prin care să construiești o capcană în care să cadă tigrul. Tu POȚI să construiești această capcană, fiindcă îți poți imagina o infinitate de detalii care țin de capcană și de modul ei de funcționare. Momentan, capcana nu există în realitate. Ea este doar o construcție mentală, prezentă doar în mintea ta. Însă asta este suficient pentru tine. Dacă poți proiecta construirea unei capcane, înseamnă că ai cel mai mare avantaj asupra tigrului. Tu poți să alegi dintre o mulțime de variante posibile, pe când tigrul nu poate alege așa cum o faci tu. El doar te poate ataca sau nu, poate fugi din calea ta sau nu. 

Marele tău avantaj este că ai puterea de a vedea în viitor, adică de a-ți imagina cum va fi atunci când construirea capcanei va fi gata. Tigrul nu își poate imagina cum ar putea arăta viitorul. Pentru el, totul se întâmplă aici și acum. Capcana pe care tu o pregătești folosindu-ți și imaginația va fi surpriză totală pentru tigru. Tu, prin puterea pe care o deții, poți să treci dincolo de „aici și acum”. 

Da, aceasta este puterea oamenilor: imaginația. Partea frumoasă este că aceasta este o putere pe care toți oamenii o au, nu doar unii. Este puterea care a dus rasa umană în vârful piramidei trofice. În afara oamenilor, nu mai există pe această planetă vreo altă viețuitoare care să dispună de puterea imaginației. 

Tu, omul care citești aceste rânduri, ești puternic, nu slab. Ai deja o putere colosală: puterea de a vedea ceea ce încă nu există. Dacă oamenii nu ar fi posedat puterea imaginației, adică puterea de a vedea ceea ce încă nu există, ei nu ar fi putut să construiască civilizația pe care o vezi acum. 

Da, imaginația este puterea pe care toți oamenii o au. Desigur, s-ar putea ca asta să ți pară o banalitate. Sigur ai auzit până acum despre imaginație, știai ce înseamnă imaginația, însă eu nu sunt prea sigur dacă te-ai gândit că imaginația ar putea fi într-adevăr o putere pe care tu să o ai. Când spun „putere”, tu te-ai putea gândi la orice înseamnă putere, dar nu la imaginație. Tu știi că, dacă ai destulă putere, ai un avantaj asupra adversarului tău, chiar dacă acest adversar este om, nu animal. De fapt, dacă puterea ta este mai mare decât puterea adversarului tău, îl vei învinge sigur. 

De exemplu, dacă joci șah cu cineva, ai în față un adversar pe care trebuie să-l învingi la jocul de șah. Pentru a-l învinge, strategia ta trebuie să fie mai bună decât a lui. Însă strategia cuprinde niște mutări de șah pe care încă nu le-ai făcut, ci le vei face într-un timp viitor. Fiind în viitor, aceste mutări de șah vor exista mai întâi în imaginația ta. Cu cât îți imaginezi mai bine și mai clar viitoarele mutări pe care le vei face pe tabla de șah, cu atât vei avea șanse mai mari să îți învingi adversarul. 

Câștigă cel care folosește mai bine puterea imensă care este imaginația. Succesul este un joc al imaginării tuturor variantelor care încă nu există în realitate, însă ar putea exista cândva, în viitor. 

Acest joc s-a desfășurat deja la scară planetară, de-a lungul istoriei umanității. Numai tu decizi dacă te vei implica mai departe într-un astfel de joc.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...