vineri, 2 august 2019

Planeta creierelor…




Lumea este plină de afaceri de succes și de oameni care au reușit să atingă treptele cele mai înalte ale prosperității. Acesta este un adevăr incontestabil. 

În același timp, este adevărat că în jurul acestor oameni de succes există cei prinși în țesătura unui destin care pare să nu le fie prea favorabil. Da, inițiativa pare să nu fie la îndemâna oricui. Dar oare chiar acesta să fie adevărul? Oare nu există un sistem pe care să îl poată urma chiar și cei care nu dispun de mijloacele celor foarte bogați și care să le aducă succesul dorit? 

Dacă ne gândim la sistem, ne vine în minte ideea de rețetă, de cale care poate fi urmată fără mari bătăi de cap. Cine nu și-ar dori așa ceva? Există astfel de rețete? Probabil. 

Eu am o oarecare rezervă în a crede asta. Oricum, știu că orice fel de rețetă a succesului, oricât ar fi ea de infailibilă, tot are nevoie de investiția de suflet al celui care vrea să o aplice. 

Hai să ne gândim puțin la simpla rețetă de preparare a ciorbei. Chiar dacă rețeta este simplă, ea tot solicită atenția și interesul celui care o folosește. Nu doar amesteci acolo niște ingrediente și gata, a ieșit ciorba. Nu este suficient să rostești formula magică și să pocnești din degete. 

Orice fel de progres solicită mai ales gândire. Intenția care se oprește la nivel de intenție este eșec sigur. Ceea ce vedem noi ca fiind elita, reprezintă rezultatul unui proces. Elita nu a ajuns chiar din întâmplare acolo unde este. Este evident că oamenii de succes și-au dat silința pentru a atinge culmile succesului. Au urmat un plan și au făcut în așa fel încât să depășească toate limitele care încercau să îi blocheze. Prin urmare, drumul lor beneficia de o iluminare mai specială, cea care nu îți cere să te antrenezi din greu pentru a deveni abil în ceea ce privește arta succesului, ci doar te ajută să te adaptezi la schimbări și să-ți focalizezi toate eforturile spre înfăptuirea miracolului care se numește „succes colosal”. 

Ceea ce unora li se par a fi fantasme numai bune de povestit copiilor la ora culcării, pentru cei cu atitudine de învingător reprezintă clarviziune. Elitele nu s-au împiedicat niciodată de părerile celor care nu știu ce presupune succesul sau ale celor care emit tot timpul numai energie mentală negativă. Ele au urmat instinctiv drumul în care succesul este garantat numai dacă ești dispus să plătești prețul. 

A fi om de succes înseamnă să gândești independent de condiționările din jurul tău. De fapt, succesul înseamnă să îți folosești creierul într-o manieră diferită de a altor oameni, mai ales de a celor pot fi considerați groparii dorinței. Cred că ai văzut imagini luate din satelit, fotografii ale orașelor așa cum se văd ele noaptea, de undeva de foarte sus. Astfel de fotografii sunt fascinante. Galaxii de lumini. Cu cât orașele au mai multe clădiri cu surse de iluminare care funcționează, cu atât ele se văd mai frumos de acolo, de la înălțimea imensă la care plutește satelitul. 

Este evident că nu ai cum să observi orașele ale căror locuințe nu țin becurile aprinse pe timp de noapte. Acum imaginează-ți că privești de sus pământul, de undeva din înălțimea cerului, numai că, în loc de orașe, trebuie să observi creierele tuturor oamenilor de pe planetă. Cumva, tu poți să vezi numai creierele, aflate în mișcare dintr-un loc în celălalt. Ai de observat un adevărat furnicar de creiere. Fascinant spectacol! 

Și acum imaginează-ți că unele creiere au activitate mentală mai intensă, altele mai puțin intensă. Cele cu activitatea mentală cea mai intensă produc cea mai mare cantitate de lumină. Altfel spus, creierele în care neuronii se conectează în cele mai multe moduri produc și cantitatea cea mai mare de lumină. Vei observa că astfel de creiere se mișcă de cele mai multe ori prin medii în care se derulează mari afaceri sau proiecte de mare succes. Ele sunt străbătute mereu de idei tot mai multe, precum și de încercări nenumărate de a pune cap la cap idei noi, de a construi proiecte eficiente, de a rezolva cât mai repede tot felul de probleme. 

Da, cei care reușesc să avanseze pe scara succesului sunt cei care își exploatează cât mai mult capacitățile creierului, puterea mentală, posibilitățile infinite ale neuronilor de a se conecta între ei. Oamenii dedicați succesului sunt obsedați să scoată din creierele lor tot ce poate fi scos, fără niciun fel de menajamente. Dacă activitatea mentală s-ar exprima și prin luminozitate, atunci, de acolo, de sus, ai observa destul de ușor strălucirea creierelor care fac eforturi să fie eficiente. 

Am putea spune că noi locuim pe planeta creierelor care se împart în două categorii: ahtiate după succes și indiferente la ideea de succes. Nu e nimic rău să fii ahtiat  după succes, dacă acționezi să atingi numai prin mijloace morale acest succes. Pentru creierul tău este o adevărată binecuvântare să te servească pentru atingerea unui țel măreț. Dacă există chiar și cea mai mică șansă de a exploata o alternativă care să te smulgă dintr-o poziție inferioară și să te conducă neabătut spre acumulări constituite în adevărate puncte de cotitură, folosește-o fără nici cea mai mică ezitare. 

Dorința ta de a acumula succes după succes va reuși să magnetizeze toate ocaziile prin care să mergi numai înainte. Este mai bine pentru tine să nu subestimezi capacitatea creierului de a transforma orice eșec într-un nou început spre alte și alte izbânzi. Pierderi există doar acolo unde se află limitare a curajului, a dorinței de a lupta. 

Renunțarea la luptă este un fel de permisiune pentru pătrunderea în viața ta a mediocrității, a negativismului și a căderii definitive în groapa ratării. Lupta îndârjită pentru atingerea succesului este instrumentul de înlăturare a tuturor forțelor potrivnice progresului și de canalizare a forței tale invizibile spre realizarea capodoperei pe care o meriți. 

Învață din greșeli și îndrăznește să urmezi calea în care crezi. 

Mintea ta este călăuza pe drumul valorificării tuturor resurselor succesului.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...