vineri, 21 iunie 2019

SANINA




Dacă este firesc ca un om să tindă mereu spre construirea și întărirea unui sistem de relații armonioase cu cei din jurul său, este minunat atunci când acest om face eforturi să își perfecționeze neîncetat ființa spirituală, precum și capacitatea lui de a oferi persoanelor dragi un ghid de înțelegere superioară a lumii și a vieții.

Sanina, personajul principal din romanul cu același nume, urmărește un țel aflat dincolo de conveniențele  de zi cu zi ale societății în care trebuie să parcurgă calea obișnuită și binecunoscută tuturor. Ea nu se mulțumește să trăiască în limitele tiparului primit la naștere, ci își oferă întrebări profunde de fiecare dată când destinul o pune la încercare și caută explicații prezente deja într-un plan mental și sufletesc situat deasupra zbaterilor comune tuturor ființelor dotate cu rațiune. Mai mult, evoluția ei în sfera conceptelor suprapămânești se întrepătrunde cu același tip de evoluție a oamenilor care o iubesc și pentru care ea poate reprezenta tot ceea ce ei au mai prețios. 

În romanul „Sanina” există această frază: „Exact ca și trupul, sufletul are nevoie de hrană bună, proaspătă, digerabilă. Sigur că aceasta este constituită din emoții.”

Într-adevăr, oamenii se hrănesc și cu emoții și chiar au nevoie de acest fel de hrană. Și oare unde ar putea găsi ei cel mai repede și mai ușor nutrientul acesta așa de necesar tuturor și numit „emoție”? În povești, desigur. „Sanina” este o poveste încărcată cu semnificații de ordin spiritual, dar și cu emoții care reușesc să ajungă la cei „înfometați”, adică la cititorii pregătiți să „devoreze” firul narativ al romanului.

Scriitoarea Corina Rodica Farago a reușit, prin opera intitulată „Sanina”, să pună la dispoziția celor însetați de revelații împletite cu evenimente cruciale un izvor abundent de trăiri intense și consumate în iureșul surprizelor mai mult sau mai puțin dorite. Dincolo de experiențele care o încearcă pe Sanina se află un tărâm al învățămintelor menite să pună adevărul într-o nouă lumină și să îl facă accesibil tuturor celor suficient de curajoși pentru a se avânta în lecturarea acestei povești mustind de substanță intelectuală și metafizică.

Romanul „Sanina” este în primul rând despre iubire, renaștere, ideal, prietenie, împăcare și speranță. Îndrăznesc să spun că poate fi considerat lectură obligatorie pentru toți cei doritori să se îmbogățească în plan emoțional și cognitiv.

Claudiu Neacșu

Un comentariu:

  1. Vă mulțumesc din suflet, domnule Claudiu Neacșu!
    Romanul "SANINA" conține porții hrănitoare pentru suflet constituite din ingrediente speciale la care am avut acces de-a lungul timpului. Unele dintre acestea mi-au fost oferite chiar de către Dumneavoastră, sub formă de lecții, informații și îndrumări. Recunoștință și mulțumiri!

    RăspundețiȘtergere

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...