duminică, 2 iunie 2019

Este a mea…




Respectul de sine este ceva normal. Totuși, una este să te respecți pe tine și alta este să acorzi o grijă exagerată imaginii corpului tău. Nu este ceva rău să arăți cât mai bine, e adevărat. 

Dacă observăm cu atenție ceea ce se întâmplă în lume, vedem că deja se dezvoltă o întreagă industrie a modei, a fitnesului, a tehnicilor de creare a unui trup minunat. 

„Este corpul meu și trebuie să am grijă de el.” Cam asta spun cei care într-adevăr sunt preocupați de aspectul lor și, în același timp, de igiena și sănătatea trupului lor. 

Da, igiena trupului este esențială. În timpurile acestea moderne, un om decent nu are cum să se lipsească de igienă și de atenția acordată propriului său trup. Dacă tu ai avea cumva curajul să ieși pe stradă îmbrăcat în zdrențe și fără să te fi spălat de săptămâni întregi, cei din jurul tău ar fi imediat intrigați. Ei ți-ar atrage atenția și ți-ar recomanda să faci ceva în privința igienii trupului tău. Nu-i așa că, dacă nu îți îngrijești măcar la nivel minimal trupul, cei din jur ar sări imediat cu gura pe tine? Exact așa s-ar întâmpla. Trupul neîngrijit atrage urgent atenția celor din jur. 

Fiindcă există această grijă pentru propriul trup, la nivel mondial s-a dezvoltat o industrie colosală a produselor cosmetice, de îngrijire a corpului sau de întreținere a lui. De asemenea, în mai toate orașele s-au deschis săli speciale în care cei interesați vin, plătesc abonament și își antrenează trupul, cu scopul de a-și clădi un aspect fizic cât mai plăcut la vedere. 

„Este trupul meu și trebuie să am grijă de el!” Cam asta spun cei care într-adevăr țin la părerea altora despre aspectul lor fizic. 

Oare este ceva greșit să ai grijă de trupul tău, ba chiar să îl antrenezi sistematic pentru a-l face cât mai puternic? Nu, nu este deloc greșit. 

„Este trupul meu și trebuie să am grijă de el!” 

Este incredibil cum reușesc mulți oameni să meargă sistematic la sală, unde trag de fiare sau folosesc plini de pasiune tot felul de aparate, pentru întărirea musculaturii. Ei se țin de programul de antrenament, fără să își piardă răbdarea, ba chiar sunt deciși să se ocupe ani la rând de aceste antrenamente. 

„Este trupul meu și trebuie să am grijă de el!” 

De prea multe ori putem auzi această afirmație. Atunci când te întâlnești pentru prima dată cu un om, el își va face din primele clipe o primă impresie despre tine, pe baza imaginii tale și care îi rămâne impregnată în creier. 

Se spune că prima impresie contează. Dacă o fi așa, eu cred că e ceva destul de trist. Da, este trist că oamenii se lasă impresionați de aparențe. 

Cuvântul „aparență” echivalează „înfățișare înșelătoare”, conform uneia dintre definițiile existente în DEX. Altfel spus, cei care se lasă rapid influențați de aspectul fizic al unui om pe care tocmai l-au întâlnit, se lasă, de fapt, înșelați. Dacă ei fac cunoștință cu cineva care arată impecabil, este bine îmbrăcat și zâmbește într-un mod de-a dreptul fermecător, apoi se lasă impresionați de acest aspect fizic impecabil, e ca și cum se lasă înșelați. 

Da, știu că sună cam dur asta. Dar acesta este adevărul. Prea mulți oameni se grăbesc să îi echiteze pe ceilalți în funcție de aspectul fizic sau în funcție de modul în care vorbesc sau se exprimă. Este o mare greșeală aceasta. 

Oare de ce se lasă oamenii impresionați de superficialitate? Nu știu răspunsul exact, însă știu că această superficialitate face ravagii în politică, în afaceri, în tot felul de domenii în care oamenii interacționează unii cu alții. 

Oamenii nu îl votează pe politicianul care le prezintă un program politic rațional, consistent, pragmatic, ci pe politicianul care le devine simpatic. Oamenii acordă imediat simpatie mai multă celui care vorbește tare și mult (chiar și fără noimă), ignorându-l sau ironizându-l pe cel care vorbește puțin sau deloc, dar are mintea plină cu idei extrem de interesante. 

Această inclinație de a aprecia instant ceea ce îți „fură” ochii este o capcană perfidă. Partea interesantă este că, după ce constată că au fost înșelați, oamenii sunt foarte revoltați. Oare de ce mai sunt revoltați, dacă ei n-au avut grijă să nu dea atenție superficialității? 

Da, aceasta este trista realitate. Cum am putea schimba o astfel de realitate? 

Există o metodă: oamenii să învețe să nu se mai lase impresionați de aspectul fizic sau de modul în care cineva le vorbește. Oamenii ar trebui să învețe să descopere în profunzime ceea ce se află în mintea cuiva, să caute permanent să vadă dacă acea persoană pe care tocmai au cunoscut-o ascunde dincolo de frunte o comoară de idei dintre cele mai strălucite. 

Desigur, pentru a face asta, trebuie să treci de momentul primei impresii și să ai răbdare să afli tot ceea ce spune sau scrie omul acela, să afli ce gândește cu adevărat sau ce capacități mentale are. 

Și mai este ceva ce ar trebui să facă toți oamenii: să acorde atenție și îngrijirii minții lor, nu doar îngrijirii trupului. 
Este foarte bine că oamenii spun „Este trupul meu și trebuie să am grijă de el!”, însă ar fi excelent dacă ei ar spune cât mai des „Este mintea mea și trebuie să am grijă de ea!” 

Îngrijirea minții presupune să o alimentezi permanent cu idei pozitive, cu gânduri mărețe și mobilizatoare, cu credința care face ca totul să devină magic. 

Așa cum trupul poate fi un model pentru alții, mintea ta trebuie să le arate celorlalți oameni că nu ești dispus absolut deloc să te plafonezi, ci, dimpotrivă, ești gata de implicare în cele mai înflăcărate acțiuni. 

Puterea interioară izvorăște din antrenarea minții. Omul nesigur pe forțele lui de a da piept cu obstacolele nu și-a antrenat suficient de mult și de intens creierul. 

Așadar, acordă atenție îngrijirii propriei tale minți, la fel cum acorzi atenție igienei și aspectului trupului tău. Mintea te ajută numai dacă ai grijă de ea. Și sunt multe momente în viață în care ai nevoie de o minte cât mai bine antrenată.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...