sâmbătă, 8 iunie 2019

Cine se teme de repetări?...




Părerea general acceptată este că minunile apar peste noapte. Nu mă pot pronunța asupra minunilor de felul acesta, însă știu că există un fel de minuni care nu apar peste noapte, ci în urma unui efort îndelungat, zi după zi, săptămână după săptămână, an după an chiar. Iar efortul nu este suficient. El trebuie completat cu dorință clocotitoare de a cuceri înălțimile care să îți ofere starea de împlinire și conștiința țelului atins. 

Spre un scop măreț înaintezi cu migală, pas cu pas, înverșunându-te să te încrezi în forțele tale și în capacitatea ta de a te adapta în cursul marelui maraton spre succces. Dacă vrei să realizezi ceva remarcabil, ai nevoie să înlături din mintea ta orice fel de pesimism și să pornești la drum cu gândul de a sfida orice fel de provocare sau obstacol care s-ar putea pune în fața ta. Și ai nevoie de răbdare, multă răbdare. 

Te lansezi într-o acțiune în care se fac acumulări după acumulări, în cantități mici și repetate constant. Pentru a face performanță ai nevoie de repetări. 

Știu, atunci când aud cuvântul „repetări”, mulți oameni par să facă alergie. Adică nu le place deloc când ceva se repetă. Nu le place să repete ei ceva și nu le place când altcineva le furnizează în mod repetat același lucru. Astfel de oameni se plictisesc repede și vor mereu diversitate și noutate. Este foarte frumoasă această dorință a lor, numai că de foarte multe ori este necesară și disciplinarea. 

Hai să ne gândim puțin la ceea ce trebuie să facă cineva care vrea să devină campion mondial la tenis de câmp. Ei bine, dacă el își spune mereu „Dar mă plictisesc să tot repet loviturile astea în minge!”, este clar că nu va ajunge niciodată campion mondial la tenis de câmp. Nu va ajunge nici măcar un jucător mediocru de tenis de câmp. 

Sau hai să vedem ce performanță ar obține cineva care dorește să devină culturist, dar își spune mereu „Iar trebuie să ridic greutățile alea? Dar m-am plictisit de atâtea ridicări!” Ar deveni culturist atunci când va urca porcul în copac, adică niciodată. 

Dacă vrei cu adevărat performanță și succes, nu mai este loc de mofturi de genul „Oh, m-am plictisit! Iar trebuie să repet? Dar e foarte plictisitor!” 

Adevărul este că în foarte multe proiecte care pentru oameni pot reprezenta succesul este nevoie de repetări sistematice ale unor acțiuni. Zi de zi. An după an. 

Desigur, repetările nu au cum să fie ceva plăcut în sine. Da, repetările pot fi plictisitoare. Însă ele reprezintă o condiție a obținerii de performanță la cel mai înalt nivel. 

Uită-te puțin la călugării Shaolin și la performanțele lor incredibile. Arta lor pare a fi perfectă, iar trupurile lor sunt oțelite, gata de luptă. Și cum au ajuns la acest rezultat? Desigur, prin multe repetări, zi după zi, lună după lună, an după an. Pentru ei, repetările sunt un mod de viață. Piatra pe care s-au antrenat ani de zile s-a tocit. Nimeni nu concepe să se plângă din cauza repetărilor infinite. Nimeni nu știe ce este aceea plictiseală din cauza repetărilor. 

Călugării Shaolin știu doar că trebuie să se antreneze. La infinit. Repetări după repetări, fără un termen-limită la care să spună „Gata, m-am plictisit de atâtea repetări!” 

În sport, în afaceri, precum și în alte domenii, performanța se produce prin acumulări sistematice. Performanța, de prea multe ori, este compusă din bucăți foarte mici de realizări. Aceste bucățele nu pot fi obținute toate deodată. Ar fi de dorit să se întâmple așa, dar nu se întâmplă. 

Fiecare bucățică de realizare vine în urma unei acțiuni. Fiecare acțiune trebuie să fie repetată, chiar dacă acțiunea de a repeta nu este prea agreată. Trebuie să te obișnuiești cu repetările, să trăiești cu ele. Repetările trebuie să devină un mod de viață. Inteligența are rolul ei, însă repetările sunt vitale pentru obținerea unui succes solid și sănătos. 

Faptul de a repeta la infinit o anumită acțiune aduce după el antrenarea altor calități absolut necesare atingerii performanței și succesului. Concentrarea pe repetări îți aduce o anumită luciditate în ceea ce privește capacitatea ta de a înfrunta obstacolele și orice fel de influențe care caută să te îndepărteze de la drumul tău. Repetările infinite devin un obicei care se alătură rețetei succesului. 

În avântul tău spre performanță poți face și greșeli, însă peste aceste greșeli te ajută să treci următoarele repetări. Voința doritoare de miracol se oțelește prin numărul de acțiuni repetate. Dispare scepticismul, fiindcă simți cum prin acțiuni repetate poți avea controlul asupra convingerilor auto-limitative și asupra evoluției succesului tău. 

Repetările fac parte din setul de principii care te conduc spre bogăție și succes. Nu trebuie să fii foarte talentat pentru a duce la capăt o acțiune care necesită repetări infinite. Dacă ești destul de combativ cu toate tentațiile de a renunța și îndrăznești să să ataci cu toate forțele tale banalitatea și patimile negative, toată ființa ta va vibra pentru maximizarea căilor spre succes. 

Vrei să fii un as al perseverenței? Vrei cu onestitate să atingi culmile succesului? Atunci luptă pătimaș și înverșunat pentru succesul tău. Rezistă tuturor tentațiilor de a abandona planul pe care l-ai început! Din situațiile disperate poți ieși dacă aduci de partea ta curajul imens de a înfrunta riscurile, afluxul de motivație interioară adusă la cele mai înalte cote, ambiția de a nu renunța niciodată, nici măcar atunci când toate acțiunile repetate nu ți-au adus niciun rezultat. 

Legea universului spune că succesul va veni la timpul său. Tu concentrează-te la pasul aflat în fața ta, apoi continuă să repeți acest pas de câte ori este nevoie, chiar și de o infinitate de ori, ca un maniac (în sens pozitiv, desigur) al repetării unor acțiuni care îți vor aduce succesul. 

Repetarea nu trebuie să fie o constrângere. Repetarea trebuie să fie pentru tine o cale prin care să valorifici neobosit tot ceea ce poate fi valorificat din noianul de oportunități care te înconjoară. 

Crede cu tărie în succesul tău și fă din autodisciplină arma superioară prin care să treci la următoarea etapă a vieții tale, cea a realizărilor de excepție. 

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...