sâmbătă, 11 mai 2019

În care coloană?...




Cei obsedați de declanșarea mecanismului care să le asigure independența și înălțarea spre cele mai înalte culmi ale succesului sunt gata oricând să își folosească intuiția pentru a găsi cât mai repede rezolvarea la situațiile cu tot felul de pierderi sau eșecuri temporare. 

Ei au deja spirit de luptător în ființa lor, așa că știu să se calmeze atunci când lupta devine grea. Disperarea după victorie îi face inventivi, ba chiar îi transformă în adevărați magicieni care modifică evoluția evenimentelor. 

Ceea ce par a fi fantasmele succesului sunt de fapt imagini limpezi care le întăresc determinarea de a lupta cu și mai mare elan pentru atingerea țelului. Faptul de a crede într-un destin monumental te ajută să lupți fără să eziți, să îți menții rezistența în fața dificultăților și limitărilor exterioare, să înaintezi imperturbabil și cu seriozitate spre trofeul pe care îl meriți din plin. 

Calitățile care te fac valoros creează în mintea ta subconștientă traseele de ghidare pe drumul care contează cu adevărat. Emoțiile sunt un fel de arhitect care muncește cu elan pentru confortul tău viitor, pentru transformarea posibilului în concret, pentru o viață în care abundența să fie regula. 

Nu este suficient să te bazezi pe calcule și pe strategii excelente. Factorul „emoție” are un rol titanic în obținerea succesului. Visătorii care par invadați de relaxare pot fi exact cei care înțeleg că secretul decisiv al puterii care îi împinge să avanseze spre culmi este progresul cu pași mici. 

Răbdarea este un instrument foarte valoros în mâinile celor deciși să evolueze. Dacă vrei să prosperi, atitudinea pozitivă și stăruința în orice acțiune pe care o începi sunt esențiale. Acolo unde sunt lipsuri care par a fi imposibil de acoperit vine capacitatea creatoare, adică forța care găsește soluții la probleme complicate sau la situații care vor să te țină îngenuncheat. 
Orice plan măreț privind viitorul tău presupune să fii onest în ceea ce privește propria ta capacitate de a duce la capăt o inițiativă, de a te menține pe baricadele luptei chiar și atunci când provocările pe care le înfrunți sunt deosebit de dure. Dacă unui om mediocru nu-i pasă de ceea ce va fi cu el peste un an sau peste cinci ani, ție ar trebui să-ți pese. 

Te ghidezi după cu totul alte valori față de cei care doar vor să se relaxeze într-o veșnică zonă de confort. Tu vrei să-ți schimbi viața, așa că efortul acerb pentru atingerea unui scop uriaș nu te sperie. 

Optimiștii învață câte ceva chiar și din dificultățile care îi pun la grea încercare. Și tot optimiștii sunt cei care știu cel mai bine să deblocheze toate căile care îi conduc în direcția succesului. 

Îți propun acum să faci un mic experiment. Să spunem că ai de luat o decizie foarte grea în ceea ce privește o oportunitate pe care tocmai ai întâlnit-o. Oportunitatea sună bine, însă tu vrei să iei cea mai bună decizie. Prin urmare, hotărăști să întocmești un tabel cu două coloane. 

În prima coloană vei trece toate argumentele raționale pe care le găsești pentru a decide să te ocupi de oportunitatea respectivă. 

În a doua coloană vei trece argumentele emoționale pe care le găsești pentru a decide să te ocupi de oportunitatea respectivă. Ei bine, după ce vei face asta, vei constata că vei găsi mai puține argumente raționale pe care să le completezi în coloana corespunzătoare. 

Coloana cu argumente emoționale va fi mult mai lungă. Ba chiar vei găsi destule argumente raționale care să te îndemne să nu te încumeți să spui DA acelei oportunități. 

Oare de ce se întâmplă așa? Noi luăm cu inima cele mai multe decizii. Înainte de a gândi, simțim. Desigur, facem eforturi să ne menținem raționali. Însă la baza multor decizii stau emoțiile. 

De exemplu, cei mai mulți oameni nu decid să îl voteze pe cutare candidat fiindcă acesta are un proiect foarte bun, ci îl votează fiindcă i-a impresionat modul în care el le-a vorbit. Sau pur și simplu le-a plăcut chipul său. Emoțiile au luat-o înaintea gândirii. 

Comportamentul rațional îngenunchează de multe ori în fața comportamentului emoțional. Rațiunea are slabe șanse să combată emoțiile. Desigur, dacă tu te consideri un om cu adevărat inteligent, te poți înălța deasupra emoțiilor. Nu ești chiar așa de ignorant încât să te lași condiționat de îndoieli, de emoții fără finalitate practică. 

Soarta îi răsplătește pe cei care își stabilesc o miză uriașă, pe cei convinși că o strategie meticuloasă îi poate călăuzi în direcția corectă. Nici măcar imaginația nu îi mai ajută pe cei nehotărâți. Dacă te-ai hotărât să începi o anumită afacere, înseamnă că mintea ta este pregătită pentru schimbări pozitive, pentru a primi abundența, pentru a urma o viziune uriașă. Emoțiile sunt bune pentru tine în măsura în care îți mențin creierul însuflețit ți gata să te ghideze pe traseul spre o viață împlinită. 

Năzuința spre mai bine, spre perfecționarea ta infinită ca ființă spirituală, te scoate din zona de confort și îți oferă forța lăuntrică cu care să supralicitezi pentru succesul tău. Este alegerea ta să dăruiești câte ceva din sufletul tău, pe altarul realizărilor de anvergură. 

Recompensa cu adevărat aducătoare de satisfacții este pacea interioară generată de sentimentul de a ști că ai reușit să depășești frontiere pe care alții le consideră a fi imposibil de depășit. Dar tu îți dorești cu sinceritate să învingi, așa că forța ta interioară crește pe măsura acestei dorințe, se transformă într-un veritabil magnet care respinge nereușitele și atrage rezultatele pozitive, iar competiția pentru atingerea scopului devine ușor un proiect energic prin care să îți construiești viitorul. 

Folosește puterea emoțiilor constructive, iar din rațiune fă un fel de armă care să te ajute să înaintezi, nu să te țină pe loc. Numai tu îți poți impune programul pe care să îl urmezi. Eu cred că ar fi nefiresc să îți folosești exclusiv rațiunea pentru a lua decizii. 

La fel de nefiresc este să te lași condus numai de emoții atunci când vrei să pornești pe un anume drum. 

Folosește într-un mod constructiv rațiunea, iar din emoții fă o armă care să îți aducă numai beneficii și, în același timp, să aducă valoare celorlalți oameni.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...