duminică, 31 martie 2019

Ți-ai făcut temele?...




Pe lista realizărilor extrem de importante pe care trebuie să le obții în viață se află și această propoziție: „Uită complet și pentru totdeauna ce înseamnă cuvântul EȘEC!” 

Este timpul acum să iei o decizie extrem de importantă. Este timpul să înțelegi ceva vital pentru următoarea perioadă a existenței tale. Dacă cei din jurul tău au vehiculat prea des cuvântul „eșec”, eu te îndemn acum să uiți acest cuvânt. 

De fapt, eșecul nu există. Eșecul este doar o noțiune pe care au inventat-o cei care știu doar să se grăbească și să vadă cât mai repede rezultate. Tu trebuie să uiți această noțiune! În loc de cuvântul „eșec”, de acum înainte vei folosi cuvântul „lecție”. 

Evident, reflexul tău de a folosi cuvântul „eșec” este mai greu de schimbat, fiindcă ai folosit întreaga ta viață acest cuvânt. Vestea bună este că un astfel de reflex se poate modifica. Trebuie doar să ai voința și bunăvoința de a face asta. 

În fiecare zi, de dimineața până seara, observă de câte ori te tentează să folosești cuvântul „eșec”. Înlocuiește-l imediat cu cuvântul „lecție”. De asemenea, obișnuiește-te cu gândul că „lecție” este o noțiune care îți aduce mereu numai lucruri bune și progrese. Fiecare lecție te învață câte ceva, iar învățătura este mama progresului. La rândul lui, progresul aduce câte ceva bun în viața ta. Fiecare progres este câte o cărămidă importantă care se adaugă la construcția monumentală a destinului tău fericit. 
De fapt, tot ceea ce există bun chiar acum în viața ta este rezultatul unui lung șir de lecții care au avut loc în trecutul tău, din momentul în care te-ai născut și până azi. 

Hai să ne gândim la un exemplu concret. Acum tu vorbești foarte bine limba ta maternă. Dar oare a fost mereu așa? Desigur că nu. Până să ajungi să stăpânești limba ta maternă, ai trecut printr-un lung șir de lecții. Rosteai greșit destul de multe cuvinte. Cineva negativist ar spune că treceai din eșec în eșec. Făceai destule încercări nereușite. Însă aceste nereușite nu erau ceva rău, ci erau învățăminte despre cum să NU faci ceva, respectiv despre cum să NU rostești un anumit cuvânt. Fiecare încercare ratată era, de fapt, un fel de ghid care te conducea cu răbdare spre calea corectă, respectiv spre rostirea corectă a cuvântului pe care voiai să îl înveți. Nu eșuai, ci învățai. Progresai. Mergeai mai departe, cu încă un pas. 

Mersul mai departe este motiv de bucurie, nu de tristețe. Mersul mai departe, chiar și cu un mic pas, este ceva pozitiv, nu negativ. Prin urmare, ceea ce unii cred că este eșec, nu este eșec, ci lecție prețioasă, motiv de bucurie, motiv de a da o mică petrecere, motiv de mândrie și conștientizarea faptului că tocmai ai mai făcut un pas pe drumul succesului. 

Atunci când greșești ceva și ai impresia că te-ai scufundat în prăpastia ratării, amintește-ți că tocmai ai progresat, că tocmai ai învățat o lecție și că tocmai ai devenit mai bogat. Da, te-ai îmbogățit cu experiență, iar experiența reprezintă o adevărată avere. 

Există un banc foarte educativ. Fiul îl întreabă pe tatăl său, un mare afacerist și plin de succes: „Tată, care este secretul succesului tău?” Afaceristul de mare succes îi răspunde fiului: „Secretul succesului meu stă în aceste două cuvinte: decizii corecte.” Fiul întreabă: „Și cum ai reușit să iei decizii corecte?” Tatăl răspunde: „Secretul luării de decizii corecte stă în aceste două cuvinte: decizii greșite.” 

Fiecare greșeală îți aduce experiență. Fiecare așa-zis eșec te învață câte ceva important. Cu cât ratezi de mai multe ori, cu atât te îmbogățești cu mai multe lecții. 

Dacă tu cumva nu te pricepi la matematică, ai putea să îți folosești voința și perseverența pentru a deveni un as în matematică. Metoda este simplă: rezolvă cât mai multe probleme și fă cât mai multe exerciții. Atunci când ai în față o problemă foarte grea de matematică, ai impresia că nu o poți rezolva niciodată. Este doar o impresie. Dacă te temi să găsești chiar și o soluție greșită, e clar că nu vei ajunge niciodată să rezolvi acea problemă de matematică. Însă dacă abordezi cu curaj orice fel de soluție, chiar și greșită, sigur vei progresa și sigur te vei îndrepta spre soluția corectă a problemei. Fiecare încercare ratată de a rezolva problema de matematică îți indică faptul că nu trebuie să mai încerci niciodată acea soluție, ci să cauți altă soluție. 

Să spunem că ajungi într-o intersecție din care pornesc zece alte drumuri. Doar unul dintre cele zece drumuri te poate duce spre destinație. Însă nu știi care anume este drumul corect. Pentru a afla drumul corect, singura metodă este să încerci fiecare drum. Pur și simplu pornești pe unul dintre cele zece drumuri. Dacă prima încercare te-a dus într-o fundătură, bucură-te! De ce trebuie să te bucuri? Fiindcă tocmai ți-ai făcut o temă și ai învățat o lecție: acest drum nu duce nicăieri. Este lecția din care ai progresat. Tocmai ai aflat că mai ai de încercat nouă drumuri, în loc de zece, adică mai puține, ceea ce este excelent. 
Dacă pornești pe al doilea drum și descoperi că și acel drum este greșit, adică te-a dus tot într-o fundătură, este perfect: ți-ai făcut iar tema și ai învățat iar o lecție care te-a îmbogățit cu experiență. Acum, după două încercări ratate, știi clar că mai ai doar opt drumuri de încercat, în loc de zece, adică mai ai de făcut și mai puține încercări față de momentul în care te aflai la început. Nu mai faci zece încercări, ci faci opt încercări, ceea ce este evident un progres. 

Și treci la următoarea temă, respectiv la următoarea lecție: al treilea drum, adică a treia încercare. Pornești cu curaj și optimism, fiindcă știi ceva extrem de important: tocmai urmează să mai înveți o lecție, în cazul în care nici al treilea drum nu este cel corect, adică drumul spre destinație. Dacă al treilea drum te duce tot într-o fundătură, este cazul să sărbătorești: ai învățat încă o lecție și te afli în posesia unei informații care te apropie de succesul cel mare. Această informație este aur curat. Știi că mai ai de făcut alte șapte încercări, în loc de zece încercări, adică ai de făcut și mai puține încercări. Asta înseamnă că s-a scurtat timpul în care poți ajunge să descoperi drumul corect spre destinație. 

Continui cu perseverență să îți faci temele și, în cele din urmă, descoperi drumul corect și ajungi la destinație.  

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...