duminică, 3 martie 2019

Șapte obiceiuri necesare...




Dacă faci un mic experiment și îi întrebi pe toți oamenii despre scopul pe care ei îl au în viață, vei constata că toți îți spun câte ceva despre scopul lor. Toți au câte un scop, mai mic sau mai mare. Unii vor spune că își doresc o carieră înfloritoare. Alții vor spune că își doresc un salariu mai mare. Alții se vor mulțumi să știe că vor fi sănătoși și cu o familie fericită. 

Este foarte bine că toți oamenii au câte un scop în viață. Întrebarea este câți oameni au și un plan foarte bine organizat prin care să ajungă să își atingă scopurile. Ei bine, când este vorba despre un astfel de plan, lucrurile se schimbă. 

Cei mai mulți oameni nu au și un plan pe care să îl urmeze pentru a-și atinge scopurile. Cu alte cuvinte, ei doar își doresc ceva, știu cam cum arată destinația, știu unde se află destinația, dar nu pășesc pe drumul care să îi ducă spre acea destinație. Este ca și cum tu îți dorești să ajungi la Paris, dar nu te urnești din casă. Ai vrea să ajungi la Paris, dar nu faci nimic pentru a te deplasa la aeroport. Nu îți cumperi bilet de avion, nu te informezi despre data și ora plecării și a sosirii, nu știi nimic despre traseu. Dar vrei să ajungi la Paris. Bineînțeles că nu se poate asta. 

Ei bine, în viața de toate zilele există oameni care nu fac nimic pentru a-și îndeplini visul, dar se minunează cum de reușesc unii să își atingă scopurile. Este ca și cum cei care nu fac nimic pentru a ajunge la Paris, nici măcar să vadă la ce oră pleacă avionul, se miră foarte mult cum de unii reușesc să ajungă la Paris, fără să se mai gândească la faptul că cei care au ajuns la Paris au făcut totuși efortul de a se deplasa la aeroport, de a-și cumpăra bilet de avion, de a-și pregăti bagajele, etc. Cei care reușesc să își atingă scopul își formează unele obiceiuri. Primul obicei și cel mai important este să decizi clar și cu putere țelul pe care vrei să îl atingi. Este logic motivul pentru care acest prim obicei este așa de important. 

Imaginează-ți cum ar fi să vrei să pleci să îți petreci undeva concediul, însă nu te poți hotărî unde anume. Să fie la mare? Să fie la munte? Să fie pe Coasta de Azur? Să fie în Elveția? Dacă tot stai și te gândești, fără să decizi unde vrei să ajungi, nu vei reuși să faci nimic. 

Un alt obicei al celor care își ating scopurile este concentrarea asupra aspectelor sau lucrurilor pozitive. Foarte mulți oameni se concentrează prea mult asupra defectelor lor sau asupra unor evenimente negative din trecut. Pare că au plăcerea reală să identifice numai probleme și numai ceea ce a mers rău. Ei nu pot vedea și ceea ce se află dincolo de eșecuri. În felul acesta ei își limitează toate posibilitățile. Nu la fel procedează oamenii care își ating scopurile. Oamenii pozitivi văd pozitivul și își îndeplinesc dorințele. 

Un alt secret pentru a-ți atinge scopul este să faci în fiecare zi câte puțin pentru acel scop. Nu este importantă mărimea pașilor cu care înaintezi, ci numărul acestor pași. Degeaba faci doi sau trei pași foarte mari, apoi te oprești. La destinație ajungi sigur dacă faci toți pașii necesari. Fiecare îmbunătățire zilnică a planului și acțiunilor tale te îndreaptă sigur spre țintă. Direcția înainte poate fi compusă din pași mărunți și mulți. E în regulă așa. Planul tău se realizează, dacă înaintezi constant. 

Un alt obicei al celor care își ating scopurile este că socializează mereu. Pentru ei este ceva obișnuit să cunoască mereu oameni noi. Convingerea lor este că, dacă procedează așa, vor avea pe cine să se bazeze în unele momente mai grele. Dar ei nu doar că fac tot posibilul pentru a cunoaște oameni noi, ci caută să se însoțească numai cu oameni pozitivi, cu persoane de la care au de învățat ceva sau care le pot oferi unele valori esențiale pentru arta de a-ți îndeplini scopurile. Este vorba, în cazul lor, de o socializare foarte bine țintită, cu un scop foarte clar, nu doar de o socializare făcută doar pentru a mai petrece timpul liber. 

Oamenii care ajung la destinație mai urmează un obicei foarte important. Ei acționează. Și, atunci când este vorba să acționeze, ei nu mai stau pe gânduri. Pornesc imediat. Ei sunt conștienți că, dacă amână, această amânare se transformă în ceva veșnic, se perpetuează, adică se ajunge ușor la bătutul pasului pe loc. Ingredientul succesului este acțiune. Fă ceva și pornește acum să faci acel prim pas. Apoi treci imediat la pasul al doilea. Totul este să acționezi, să înaintezi și să nu se oprească niciodată mintea ta din a planifica deja următorul pas. 

În timp ce acționezi, însă, se poate întâmpla să nu ajungi exact atunci când vrei tu la destinație. Una este planul de acasă și alta este ceea ce întâlnești tu pe terenul realității. Drumul spre obiectivul fixat nu decurge întotdeauna conform planului inițial. Asta înseamnă că, de fiecare dată când vezi că lucrurile nu merg cum ai fi vrut să meargă, trebuie să fii destul de flexibil încât să îți schimbi planul inițial. Schimbarea acestui plan poate fi parțială sau totală, în funcție de împrejurări. Modificarea totală a unui plan nu înseamnă câtuși de puțin că ai renunțat la obiectivul fixat. 

Și mai e nevoie de ceva. De multe ori, chiar dacă acționezi fără amânare, chiar dacă îți ajustezi planurile oricând este nevoie, nu reușești să îți atingi obiectivul. Și cum procedezi când se întâmplă așa? Renunți? Desigur că nu. Învingătorii nu renunță niciodată. După ce constați că nimic nu merge cum vrei, perseverența te salvează. 

Exact momentele de îndoială îi călesc pe învingători. Perseverența este mobilul cel mai sigur spre atingerea obiectivului planificat. 

Pentru cei deciși cu adevărat să își îndeplinească dorințele, eșecul nu este o opțiune, ci doar un pas temporar, o ocolire temporară sau o lecție din care au ocazia să învețe destul încât data viitoare să înainteze cu mai multă vigoare.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...