vineri, 8 februarie 2019

Popasuri multe...




Atunci când ai de îndeplinit un proiect foarte ambițios, ai nevoie și de foarte multă motivație, adică de acea putere interioară care să te susțină ferm în acțiunile pe care le întreprinzi. Cu cât motivația este mai mare, cu atât puterea ta de a acționa este mai mare. 

Eficiență stă în motivație. La rândul ei, motivația trebuie să primească o cantitate nelimitată de ambiție și dorință. 

Oare cum ai putea să fii motivat dacă nu îți dorești ceva cu ardoare? 

Dorința este un declanșator absolut necesar atunci când vrei să faci primul pas pe un drum la capătul căruia se află un scop mare. Forța dorinței poate fi comparată cu forța adevărului. Atunci când mizezi pe o dorință care vibrează încontinuu în interiorul tău, mintea conștientă poate intui mult mai ușor procesul de construire a succesului. 

Dorința fierbinte merge mână în mână cu încrederea în sine și respinge orice factor care nu te poate ajuta în îndeplinirea ei. Motivația te împinge înainte. După ce ai hotărât că vrei să faci ceva și să îți îndeplinești scopul, îți rămâne să faci primul pas. Mai departe, nimeni din exteriorul tău nu poate influența vigoarea cu care înaintezi, dacă tu nu vrei să ai parte de o astfel de influență. 

Ești independent în ceea ce întreprinzi. Prin urmare, cineva aflat în exteriorul tău nu te poate motiva la fel de bine cum ai face-o tu însuți, folosindu-ți combustibilul interior care este dorința de a reuși. Organizarea eficientă a acțiunilor este strâns legată de modul în care reușești să stăpânești toate posibilitățile prin care eșecurile să devină lecții prețioase, cu o învățătură clară și obligatorie, cea capabilă să te dirijeze pe drumul neîntrerupt spre îndeplinirea visului tău arzător. 

Dacă ai un obiectiv clar, motivația necesară pentru a-l atinge îndepărtează sigur energia mentală negativă care te-ar putea ține pe loc. Vei face tot ceea ce este necesar pentru a reuși. 

Există trei factori care transformă motivația într-un instrument extrem de puternic de atingere a succesului. 

Primul factor este viziunea clară a ceea ce vrei să obții. După ce știi clar ceea ce vrei, intră în scenă cel de-al doilea factor, adică imaginea mentală clară a ceea ce vrei să obții. După ce îți spui că vrei, de exemplu, să câștigi un milion de dolari, această viziune trebuie completată cu o imagine cât mai detaliată despre modul în care te vei bucura de suma de un milion de dolari. 

În felul acesta se cristalizează cel de-al treilea factor, adică dorința puternică de a avea un milion de dolari. Cineva se plânge că nu a obținut rezultatele pe care și le-a dorit. Dar, dacă îl întrebi despre motivația lui, vei constata că aceasta lipsește sau există într-o cantitate foarte mică. Motivația firavă produce rezultate firave. Motivația arzătoare produce rezultate uriașe. 

Uită-te puțin la notele pe care le iau elevii dintr-o clasă. Cei care sunt foarte motivați să învețe obțin note foarte bune. Cei care nu găsesc nicio plăcere și nicio motivație în acțiunea de învățare primesc, evident, note foarte mici. Notele sunt diferite, așa cum și motivațiile fiecărui elev sunt diferite. 

Ambiția și entuziasmul sunt prezente în mod activ acolo unde motivația este și ea prezentă. Omul motivat foarte puternic face tot ceea ce este nevoie pentru a-și atinge scopul. El nu mai ține cont de faptul că anumite acțiuni pot sau nu să îi facă plăcere. Motivația poate ține loc de plăcere, dacă este bine hrănită și adusă la dimensiuni colosale. Gândul la viitoarea mare plăcere a trăirii reale a visului este prin el însuși o motivație capabilă să te dinamiteze. Omul motivat vede deja în mintea lui rezultatul care va veni cândva, în viitor. Cei nemotivați nu sunt capabili să mențină în mintea lor o imagine a unui viitor care încă nu există, dar este pe cale de a fi construit. 

Poți să consideri că motivația este un instrument de care are nevoie orice om care dorește să pășească pe un drum mai bun. Acest instrument trebuie însă să fie întreținut. Astfel, după ce ți-ai stabilit, de exemplu, scopul de a ajunge să câștigi un milion de dolari, care este uriaș, desigur, un pas necesar ar fi să împarți acest obiectiv uriaș în obiective mai mici, în așa fel încât fiecare obiectiv mai mic să fie mai ușor de atins. 

Îți stabilești, să spunem, o mie de obiective de câte o mie de dolari. În felul acesta nu te mai copleșește grandoarea obiectivului de un milion de dolari și te poți concentra mai lejer asupra fiecărui obiectiv de câte o mie de dolari. Este mai ușor să îți menții motivația pentru a cuceri obiectivul de o mie de dolari, apoi următorul obiectiv de o mie de dolari și tot așa. Un obiectiv mai mic, dar sumă din șirul de obiective care compun obiectivul cel mare, te ajută să simți că este mai ușor de îndeplinit chiar obiectivul cel mare. În afară de asta, dacă ai în față un obiectiv mai mic, îți vine mai ușor să îl duci la capăt. 

Este foarte important să termini ceea ce începi. Fiecare obiectiv mic este un antrenament excelent prin care să îți dezvolți capacitatea de a duce la capăt orice alt proiect pe care vei mai dori să îl dezvolți, chiar și un proiect de mărime uriașă. Este extrem de important să ajungi la linia de sosire. Mai trebuie să știi ceva despre importanța asocierii tale cu oameni care sunt mânați de ambiții mari și de motivații pe măsură. Caută mereu compania unor astfel de oameni! Motivația este contagioasă. Și întotdeauna vei avea nevoie de mai multă astfel de contagiune. 

Pe lângă asocierea cu oameni pozitivi, mai trebuie să faci în așa fel încât să valorifici la maxim fiecare oră a zilei. Dacă îți consumi timpul cu lucruri inutile, apare lenea, iar lenea duce la lipsă de motivație. Fii tot timpul ocupat și ține-ți ochii pe țelul tău, chiar dacă întâmpini dificultăți foarte mari sau ai impresia că nu vei reuși să atingi succesul. 

Împarte-ți perseverența în popasuri multe și mici și sigur vei dobândi un succes uriaș!

Claudiu Neacsu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...