duminică, 17 februarie 2019

Ingredientul secret...




Toți vor să se bucure de succes. După ce scopul este atins, bucuria atingerii acestui scop depășește amintirea obstacolelor pe care a trebuit să le înfruntăm. 

Dar, până când ajungi să te bucuri de realizarea visului tău, este foarte posibil să ai de-a face cu obstacole așa de crunte, încât încrederea cu care ai pornit la drum să se clatine la modul cel mai serios. 

Lipsa de rezultate imediate produce frustrare. E și normal să fie așa. Pornești la drum cu încredere foarte mare în tine și în forțele tale, apoi această încredere se poate diminua, din cauza dificultăților. 

Și ce crezi că se întâmplă după ce scade încrederea? Apare tentația de a renunța la visurile tale. Cu cât dificultatea de a atinge un scop este mai mare, cu atât această tentație de a renunța crește. Vine chiar un moment în care să ai impresia acută că nu vei reuși niciodată să îți îndeplinești visul. 

Într-adevăr, drumul spre succes nu este o linie dreaptă sau o cărare bătută. Nu este nici măcar un drum pe care toate lucrurile să vină de la sine, fără efort, fără sacrificii. Pe drumul spre succes poți să urci, dar, de foarte multe ori, poți să și cobori. Este nevoie de efort pentru a reuși să rezolvi cele mai grele provocări care pot să apară. 

Lupta pentru atingerea succesului nu este doar idealism și fericire, ci și o rutină nesfârșită prin care te îmbărbătezi să faci față descurajării. Succesul are un preț pe care numai învingătorii sunt dispuși să îl plătească. Câștigătorii sunt cei care rămân pozitivi chiar și atunci când au de-a face numai cu eșecuri. 

Pentru cineva care nu este obișnuit cu ceea ce înseamnă gândirea pozitivă, o astfel de atitudine este de neînțeles. Cum adică să rămâi pozitiv chiar și atunci când suferi eșec după eșec? Ei bine, atitudinea este cea care determină aptitudinea de a obține succesul. Învingătorii rămân inspirați și dornici de aventura succesului chiar și atunci când toate străduințele par să nu dea niciun rezultat. 

Pentru luptători nu există teama de eșec, ci numai temerea de a nu se opri vreodată din înaintare. Acest fel de gândire și atitudine este ingredientul secret al celor care, în cele din urmă, reușesc să urce pe o scară foarte înaltă a succesului. Ei resping mereu și mereu orice fel de atitudine de victimă, conștienți că numai consecvența în căutarea ocaziilor favorabile îi va aduce în punctul din care se întrezărește succesul. 

Învingătorii continuă să încerce chiar și după ce au încasat un număr imens de descurajări și eșecuri. Ei cred cu tărie că următoarea șansă se poate ascunde după următoarea cotitură. Chiar dacă ar fi ca toți oamenii din jurul lor să le spună de mii de ori „Renunță!”, ei tot nu s-ar gândi vreodată să renunțe. 

Înțelegi tu oare esența acestei atitudini? În vârful muntelui ajungi numai dacă pornești la drum cu ideea de a încerca încă o dată, apoi încă o dată, apoi încă o dată, la infinit sau până când îți atingi scopul. În vârful muntelui ajungi numai dacă dai dovadă de statornicie. 

Pentru a persevera nu ai nevoie să urmezi o facultate anume, să îți dai doctoratul în cine știe ce domeniu sau să posezi din naștere niște calități extraordinare. Pur și simplu trebuie să vrei să perseverezi și să fii conștient că acest instrument minunat care este statornicia depinde numai de voința ta. În plus, gândește-te că, după ce îți stabilești un scop, dar apoi renunți la el, nu vei ști niciodată ce s-ar fi putut întâmpla dacă ai fi perseverat și nu te-ai fi oprit. Nimeni nu poate ghici viitorul, în așa fel încât să știe dacă e cazul să renunțe sau nu. 

Ia spune, de câte ori ai auzit până acum oameni care, dacă întâlneau o anumită oportunitate, începeau aproape imediat să vină cu scuze de genul „Știi, eu nu sunt sigur dacă o să reușesc sau nu, așa că nu mă bag...”? Păi tocmai asta e ideea. Nimeni nu poate ști ce anume se va întâmpla în viitor, dacă va reuși sau nu într-o anumită acțiune. Iar atitudinea de renunțare din motiv că viitorul este necunoscut este total greșită. Gândește-te ce regret mare te poate chinui după ce constați că, dacă ai fi încercat, ai fi reușit. Sau, mai rău, ce cruntă ar fi dezamăgirea după ce vezi cum alți oameni au reușit exact acolo unde ai renunțat tu. 

Succesul depinde de maniera în care vezi lucrurile. Dacă pentru tine contează numai măreția scopului final, nu te mai temi să întreprinzi acțiuni îndrăznețe, chiar dacă știi foarte bine că mai poți să cazi uneori. Rezultatele se extind pe măsura antrenării spiritului sincer și dedicat unei cauze mărețe. Victoria vine pentru cei care văd dintr-un unghi pozitiv chiar și ideea de nesiguranță a unei oportunități. 

De fapt, învingătorii știu un singur lucru: să continue până la victorie, chiar dacă momentan victoria pare a fi imposibilă. Aceasta este atitudinea care face diferența dintre cei care, totuși, reușesc să avanseze în viață și cei care rămân într-o zonă mai obscură, fără satisfacții deosebite, fără provocări care să merite. 

Trebuie să știi că, dacă persiști destul de mult, obții ceea ce îți dorești. Adevăratul potențial se valorifică numai prin acțiune continuă, răbdătoare, însoțită de entuziasmul luptei. După ce îți propui ceva, mai este nevoie de acțiune, de perseverență și de curajul de a face față temerilor care te pot încerca pe drum. Acționează ordonat, cu înțelepciune, cu rigurozitatea și calmul învingătorilor. Vei constata cum inevitabil apare acea acumulare, apoi amplificare de rezultate care îți permit să câștigi. Da, este nevoie din partea ta și de o anumită investiție de cinism cu care să înfrunți obstacolele, însă doar așa poți depăși gândurile de renunțare, piedicile care vor să te oprească, acțiunea nefastă a nehotărârii. 

Realismul exagerat înseamnă să te împiedici de exact ceea ce nu este esențial pentru obținerea succesului, așa că decide acum să te mobilizezi și să te implici cu toate puterile pentru a birui groparii dorinței și pentru a face saltul calitativ spre viața pe care o dorești. 

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...