duminică, 20 ianuarie 2019

Fiindcă așa vreau eu!




Între controlul mental al acțiunilor tale și bunăstarea pe care o dorești există de cele mai multe ori o legătură aproape miraculoasă. Partea frumoasă este că ești deja înzestrat cu o capacitate foarte importantă de a amplifica sentimentele specifice celor numiți „invincibili” și nu este nevoie de un antrenament special pentru a o face și mai puternică. 

Ce faci atunci când, din cauza posibilităților modeste care ți se pun la dispoziție, ești din ce în ce mai descurajat, iar nemulțumirea te asediază pur și simplu? 

Cum faci să te angajezi cu putere într-un proiect cu bătaie lungă, dacă azi te tentează gândul de a abandona ceea ce ar putea fi considerat imposibil de realizat? 

Toți sunt de acord că perseverența este esențială atunci când vine vorba despre efort îndelung și despre ducerea la capăt a unei acțiuni care nu este deloc ușoară. Pentru a trece peste greutăți, obstacole sau neplăceri greu de suportat, perseverența are nevoie de un ajutor de încredere. Aceste ajutor se numește „auto-disciplină”. 

Oamenii cu care ai de-a face te pot controla, însă cel mai important control este cel pe care îl exerciți tu asupra ta însuți. Este ușor să începi ceva, însă este ceva mai dificil să te controlezi permanent în ceea ce faci. 

Nu totul merge conform planului. Și ce faci dacă se întâmplă așa? Acționezi în așa fel încât planul să meargă mai departe. În loc să cazi într-o stare permanentă de negativism, te ridici și continui să acționezi. Negativismul distruge orice urmă de receptivitate față de ocaziile cu mare potențial de revenire pe scena performanței. Să te lași pradă pesimismului și negativității nu este deloc sănătos, așa că trebuie să îți mobilizezi toată capacitatea ta de a te auto-controla. 

Dezamăgirea vine atunci când aștepți să obții rezultate foarte repede. Dacă însă se întâmplă să nu vină foarte repede rezultatele, este imperios necesar să pui în funcțiune auto-controlul, respectiv abilitatea de a renunța la ceea ce ai putea obține imediat, astfel încât să te concentrezi pe obținerea pe termen lung a ceea ce îți dorești. 

Chiar și pentru eliminarea frustrării ai nevoie de auto-control. Pentru nimeni nu este ceva plăcut să fie nevoit să amâne iar și iar atingerea visului. Trebuie să faci un efort considerabil pentru a depăși momentele grele și inerente drumului spre cucerirea piscurilor. 

Auto-disciplina este avantajul liderilor și al celor cu mentalitate de învingător. De asemenea, auto-disciplina este antidotul îndoielii și al inerției. La fel de adevărat este că foarte mulți oameni, după ce aud despre auto-disciplină, se gândesc la ceva neplăcut și care are nevoie de mult efort. Ei cred că procesul de auto-disciplinare este ceva migălos, care cere concentrare continuă. 

Mulți nu sunt convinși că într-adevăr se pot auto-disciplina. Aceasta este o concepție eronată. Adevărul este că oricine poate să respecte un program disciplinat de lucru sau de acțiune. Da, auto-disciplina cere efort foarte mare, însă acest efort nu este neapărat neplăcut. Dimpotrivă, efortul prin care să te auto-disciplinezi poate fi o provocare interesantă și distractivă. 

Dacă ți-ai propus să depășești platitudinea și să dovedești tuturor că unul dintre secretele reușitei tale este modul disciplinat și încăpățânat în care acționezi, atunci sigur vei găsi acea resursă de plăcere a auto-disciplinei. Auto-controlul este o experiență a depășirii convingerilor autolimitative, o manieră de a reacționa cu claritate, sârguința care te susține să continui drumul spre realizări mărețe. 

Beneficiile celor care reușesc să se controleze pe ei înșiși sunt imense. Dacă nu te mulțumești cu puțin și vrei să devii prosper, acțiunea sârguitoare îți va aduce răsplata meritată, mai devreme sau mai târziu. 

Capacitatea de auto-disciplinare nu este o calitate rezervată unei minorități care se comportă precum pustnicii și care se supune unor suferințe continui. Nu. Auto-disciplinarea este un instrument prin care cei care au o dorință arzătoare își materializează visul și ajung să se bucure de realitatea dorinței lor. Dorința nu este ceva neplăcut, ci, dimpotrivă, ceva care generează plăcere. Chiar și lupta grea de îndeplinire a dorinței poate aduce satisfacții. Prin urmare, acțiunea de a te auto-disciplina poate să îți aducă ea însăși satisfacții. 

Învingătorii, cei cu mentalitate de luptător, se bucură de fiecare dată când reușesc ca, prin încordarea voinței, să depășească un obstacol, oricât de mic. Fiecare reușită este urmată de bucurie. Dacă reușita este mai mică, nu este neapărat ca și bucuria să fie la fel de mică, ci, dimpotrivă, să fie foarte mare, deoarece în perspectivă pot exista multe alte reușite mici, iar reușitele mici și multe înseamnă bucurii multe. 

Dacă îți faci un plan de acțiune întins pe o perioadă de zece ani, la prima vedere ar putea să pară ceva îngrozitor să te auto-disciplinezi pe parcursul celor zece ani. Însă nu trebuie să fie deloc îngrozitor. Auto-disciplinarea presupune și planificare la secundă. 

Zece ani înseamnă cel puțin trei mii de zile. Însă acele trei mii de zile nu vin năvală peste tine, toate în același timp. Marele noroc al nostru, al tuturor, este că fiecare zi vine pe rând, chiar dacă ne așteaptă alte mii de zile, toate cu provocările lor. De asemenea, în fiecare zi avem toți la dispoziție același număr de ore și de minute, iar acestea vin pe rând, nu toate odată. Acesta este un mare avantaj, mai ales în ceea ce privește auto-disciplinarea, deoarece, dacă ai în fața ta cinci minute, te poți concentra numai la ceea ce ai de făcut în cele cinci minute. 

La fel, dacă trebuie să te concentrezi la ceea ce ai de făcut în următoarea oră, numai la ceea ce ai de făcut în acea oră te concentrezi, fără nicio grijă că s-ar putea să te copleșească provocări care se vor întâmpla în următoarele ore sau zile. 

De fiecare dată când simți că nu te poți auto-disciplina, amintește-ți că timpul curge cu aceeași viteză, iar fiecare minut te așteaptă cu răbdare să te concentrezi NUMAI la ceea ce trebuie să faci în același minut, fără să te streseze deloc ceea ce va urma în celelalte minute, ore sau zile. 

Conștientizarea timpului reprezintă un instrument foarte puternic pe care să-l folosești în planificarea cât mai exactă a construirii viitorului tău.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...