duminică, 16 decembrie 2018

Pe care dintre ei pariezi?...




Dacă ar fi să apreciez cu aproximație ce procent din populație își dorește succes și prosperitate, înclin să cred că toți oamenii își doresc succes și prosperitate. 

Practic, fiecare om dorește undeva în adâncul sufletului lui să-i fie măcar un pic mai bine. Dorința există. Întrebarea este de ce nu reușește această dorință să le aducă tuturor oamenilor succes și bogăție. Oare ei mai trebuie să facă ceva ce doar cei care au atins succesul cunosc? Există oare un secret la care au acces numai câțiva aleși? 

Mai mereu auzi afirmații de genul: „Dar eu îmi doresc așa de mult să am succes și bani!” 

Sigur? Sigur îți dorești așa de mult succesul? 

La această întrebare ar trebui să afli chiar acum răspunsul. Pentru aceasta, voi recurge la un exercițiu foarte simplu de imaginație. Este vorba despre câțiva concurenți care participă la o întrecere. La capătul întrecerii se află un premiu foarte mare și foarte atractiv. Numai unul dintre concurenți va ajunge însă să câștige premiul. 

Citește cu atenție ceea ce urmează, pentru că va trebui să ghicești care dintre concurenți va câștiga premiul. 

Concursul acesta este ceva mai special, în sensul că un fel de antrenor-mentor stă lângă fiecare concurent exact înainte ca acest concurent să înceapă să alerge pentru câștigarea premiului. Rolul antrenorului-mentor este să îi scoată pe concurenți din starea lor obișnuită de comoditate. 

Mai întâi trebuie să știi că în acest concurs fiecare concurent trebuie să alerge o distanță de o mie de kilometri. Cel care reușește să parcurgă în timpul cel mai scurt această distanță este învingător. Antrenorul-mentor stă de vorbă cu fiecare concurent, între patru ochi, înainte de a începe să alerge. 

Iată ce îi spune antrenorul-mentor primului concurent: 

„Gândește-te ce mândru vei fi după ce vei câștiga premiul! Toți vor ști că tu ești învingătorul. Toți te vor admira și vor dori să fie în locul tău! Imaginează-ți ce bine te vei simți atunci când vei primi aplauzele tuturor! Tu vei fi eroul lor! Vei fi vedeta! Toate televiziunile se vor bate pentru a transmite știri despre victoria ta. Părinții tăi vor fi foarte mândri de tine. Vecinii te vor admira și te vor saluta cu respect, de fiecare dată când te întâlnești cu ei. În toate ziarele se vor scrie articole elogioase despre tine și despre victoria ta. Vei fi chiar o vedetă națională. Acum ai de făcut doar un efort intens, apoi te vei bucura de laurii gloriei.” 

Se dă startul, iar primul concurent începe să alerge. Vom vedea la final cine va câștiga. 

Acum este rândul celui de-al doilea concurent să se pregătească de cursă. Antrenorul-mentor vine lângă el și, tot între patru ochi, îi spune: 

„După ce vei câștiga acest premiu, vei avea așa de mulți bani, încât îți vei permite să mergi într-o vacanță de lux, undeva unde vremea este mereu caldă și plăcută. Vei sta pe plajă, întins la soare. Te vei relaxa, iar servitorii îți vor aduce pe tavă tot ceea ce vrei. O muzică foarte plăcută se va auzi lângă tine. Totul va fi minunat!” 

Al doilea concurent, sub impulsul imaginii unei vacanțe de vis, țâșnește în cursă. 

Vine rândul celui de-al treilea concurent. Antrenorul-mentor îl ia deoparte și îi spune tot între patru ochi: 

„După ce vei câștiga această cursă, banii pe care îi vei câștiga îți vor permite să îți cumperi automobilul pe care l-ai visat mereu. Va fi un automobil de lux, așa cum nu are nimeni din orașul tău. Imaginează-ți ce mândru vei fi atunci când vei sta la volanul acelui autoturism splendid. Toți prietenii tăi te vor privi cu invidie.” 

Și a pornit și acest concurent, dinamizat de imaginea automobilului pe care prea mult timp l-a visat. 

Antrenorul-mentor se întâlnește acum cu cel de-al patrulea concurent și îi spune: 

„Știu că ți-ai dorit dintotdeauna să ai o casă frumoasă și mare. Ei bine, după ce câștigi premiul acestei curse, vei avea banii cu care să-ți cumperi o vilă de lux. Visul tău fierbinte se va îndeplini. Prietenii tăi te vor vizita, iar tu le vei arăta plin de mândrie casa ta, de fapt vila ta super-luxoasă. Vei fi foarte fericit să organizezi petreceri fastuoase în vila asta mare și frumoasă.” 

Iată că a sosit rândul celui de-al cincilea concurent să intre în cursă. Stai puțin, căci acum antrenorul-mentor nu va veni și pentru el cu un discurs mobilizator format din cele mai motivante cuvinte. Antrenorul-mentor vine călare pe un cal, iar în mână ține un... bici. Iar biciul nu este pentru a-l lovi pe cal. Nu. 

Al cincilea concurent îl privește uimit pe antrenorul-mentor. Ce vrea el să facă acum cu acel bici? Și află imediat răspunsul. Antrenorul-mentor îi strigă concurentului: 

„Pornește acum!” 

Apoi îl lovește puternic cu biciul. Concurentul, șocat de durerea produsă de bici, țâșnește în cursă. Antrenorul-mentor vine după el, călare. Îl lovește iar cu biciul pe concurent. Sub șocul durerii, al cincilea concurent aleargă și nu se mai poate opri. Trece rapid pe lângă ceilalți concurenți, care deja căzuseră răpuși de oboseală. El însă nu se poate opri, fiindcă biciul îl lovește fără milă și îi provoacă dureri insuportabile. 

De fiecare dată când este pe cale să cedeze oboselii, durerea produsă de bici îl electrocutează și îl împinge cu forță înainte, numai înainte. Nu se mai poate gândi la oboseală, fiindcă durerea produsă de bici este mult mai mare. Aleargă și ajunge la capătul distanței. Primește premiul. Este singurul câștigător. 

Asta trebuia să ghicești tu. 

Desigur, ceea ce ai citit acum este un exemplu imaginativ din care trebuie să înțelegi ceva extrem de important. Pentru a rezista în cursa spre succes, nu este suficient să ai o dorință. 

Secretul este ca acea dorință să fie așa de intensă, încât să-ți producă durere, dacă ea nu se îndeplinește. Doar impulsul acelei dureri te poate forța să continui să înaintezi chiar și atunci când ți-ai epuizat toate forțele. 

Una este să ai o dorință extrem de mare, alta este să te „biciuiască” o dorință care te pune pe jar și nu îți dă deloc voie să te oprești, orice s-ar întâmpla.


Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...