duminică, 23 decembrie 2018

Doar atât?...




„Wow! Ce de bani are omul ăsta!” 

„Păi câți bani are?” 

„Mulți, mulți de tot.” 

„Cât de mulți?” 

„Milioane de dolari!” 

„Cred că sigur stă într-o vilă superluxoasă.” 

„Cu piscină.” 

„Nici nu mă gândeam c-ar putea fi altfel.” 

„Dar stai să vezi ce mașină conduce.” 

„Nu-mi mai spune, că mă îmbolnăvesc.” 

Acesta este dialogul a doi oameni pe care i-a impresionat la culme exemplul cuiva super-bogat. Admirația lor față de acest om este aproape mistică, depășind mult limitele simplei aprecieri. E clar că ei au o slăbiciune pentru cei care reușesc să acumuleze averi mari, în timp cât mai scurt. 

S-ar putea să se gândească ei și la faptul că omul acela a muncit foarte mult, însă pentru ei munca mai puțin contează. Ei percep mult mai bine ideea de a produce ceva real, ceva ce se vede acum, nu ceea ce a fost cândva doar o idee sau un vis. 

Pentru mulți oameni, imaginea succesului echivalează cu inventivitatea și „tunurile” date peste noapte. Dacă ai organiza un interviu cu oameni aleși la întâmplare pe stradă și i-ai întreba „Ce înseamnă pentru dumneavoastră un om de succes?”, vei primi de foarte multe ori răspunsuri de genul „Plin de bani, prosper, faimos.” 

Îți sună cunoscut asta? 

„Are mașină și vilă?” 

„Are.” 

„Înseamnă că e un om de succes.” 

ARE ACUM. 

Cât de mult se ia în calcul inteligența unui om, atunci când vrem să facem un fel de radiografie a succesului cuiva? 

Știi bine cum se manifestă oamenii atunci când ei aduc în discuție tot felul de exemple ale celor care ACUM SE SCALDĂ în bani. Pentru ei, succes înseamnă ceea ce este prezent acum, prosperitatea adusă la cote maxime și vizibilă exact în acest moment, nu cândva în viitor. 

Oamenii obișnuiți rezonează cu ceea ce se vede în fața ochilor și poate fi măsurat. Ei îi apreciază și îi admiră pe cei care reușesc să plătească acum ceea ce consumă, nu mai târziu. Pentru ei, adevărata performanța este cea care deja s-a obținut. 

Dacă le-ai spune „Uite, omul ăla face eforturi incredibile pentru a deveni faimos și bogat.”, ei îți vor replica: „Vorbești serios? Și unde locuiește acum omul ăsta?” 

Dacă le spui „El locuiește acum într-un apartament cu două camere, la care plătește chirie. Trăiește cu un salariu modest, dar are o ambiție nemăsurată.”, ei îți vor replica în modul cel mai cinic: „Mă lași? Îmi spui mie de ratatul ăsta? Om de succes este Cutărescu. El are mașini, vile, bani în conturi.” 

Așadar, acești oameni resping ideea de succes în curs de devenire. De ce o resping? Fiindcă nu o înțeleg. 

Adevărul este că percepția celor mai mulți oameni este fixată pe PREZENT. Ei nu pot să își extindă imaginația la ceea ce poate exista mai târziu, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. 

Și totuși, adevăratul succes NU înseamnă să ai cu orice preț ceva ACUM. 

Nu verbul A AVEA este reprezentativ pentru succes, ci verbul  A FI. 

De fapt, adevăratul succes este „să fii pregătit pentru succes”. 

În lumea afacerilor circulă o vorbă: „Nu contează câți bani câștigi, ci câți bani păstrezi.” 

Atunci când vezi pe cineva plin cu bani, cu vile și cu mașini luxoase, întreabă-te dacă acel super-bogat acum, în prezent, știe sau nu cum să-și păstreze banii. Dacă el are ACUM bani, ar fi interesant să afli dacă va mai avea aceeași bani după cinci ani, după zece ani sau după douăzeci de ani. 

S-ar putea să ai chiar lângă tine exemple de oameni care în urmă cu ceva ani erau plini cu bani, iar azi, ACUM, nu mai au nimic sau aproape nimic. De ce nu mai au? Pentru că ei s-au concentrat pe verbul  A AVEA, nu pe verbul A FI. Ei AU AVUT, iar azi ei NU MAI AU. 

Așadar, ce este mai important? A FI OM CARE ȘTIE SĂ PĂSTREZE BANII sau OM CARE DOAR ARE BANI? 

Dar oare este într-adevăr important să știi să păstrezi banii? 

Hai să vedem un exemplu. Dacă Icsulescu a reușit să câștige zece dolari din propria lui afacere (după ce zece oameni au cumpărat produsul său), unii ar putea să îi spună cam disprețuitor: „Cum, numai zece dolari ai câștigat?” 

Aceasta este întrebarea pe care o pun cei care încă nu au înțeles că verbul A FI este cu adevărat important, nu verbul  A AVEA. Icsulescu, dacă păstrează cei zece dolari și îi folosește cu înțelepciune (iar asta presupune ca Icsulescu SĂ FIE un om înțelept), prin cei zece dolari el poate ajunge la încă o sută de oameni care să cumpere produsul său. Asta înseamnă că Icsulescu va câștiga încă o sută de dolari. 

Dar nu faptul de A AVEA o sută de dolari este important pentru Icsulescu, ci faptul că Icsulesu ESTE un afacerist înțelept și folosește judicios cei o sută de dolari,  în așa fel încât prin ei să ajungă la o mie de cumpărători ai produsului său. Și uite așa Icsulescu va câștiga o mie de dolari. 

Așadar, întrebarea corectă NU este „Câți bani ai tu acum?”, ci ”Cum ai de gând să folosești de acum înainte banii pe care îi ai?” 

O altă întrebare potrivită este „Ești capabil să înmulțești în viitor banii pe care îi ai ACUM?” 

Iar ACUM nu contează câți bani ai. Poți avea numai zece dolari. Dar, dacă mintea ta ESTE capabilă să găsească cele mai bune idei prin care cei zece dolari să genereze o sută de dolari, apoi o mie de dolari, apoi zece mii de dolari, apoi o sută de mii de dolari, apoi un milion de dolari..., înseamnă că EȘTI pe drumul cel bun, drumul pe care verbul A FI este cu adevărat important, NU verbul  A AVEA. 

Nu contează ceea ce AI tu în acest moment. Contează numai ceea ce vei face de acum înainte. 

Dacă cineva te întreabă „Cum, numai atât ai câștigat tu până acum?”, dă-i să-i citească exact ceea ce ai citit tu aici. Apoi întreabă-l: „Ai înțeles diferența dintre verbul A AVEA și verbul  A FI?” 

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...