duminică, 18 noiembrie 2018

Lingoul de aur...




Prea mulți oameni se plâng de sărăcie, de lipsuri, de condiții vitrege de viață. Prea mulți oameni dau vina pe probleme care vin întotdeauna de undeva din exteriorul lor. Prea mulți oameni țin mereu apăsat degetul pe butonul unei alarme care, de cele mai multe ori, se dovedește a fi falsă. 

Într-adevăr, intențiile de bine nu se materializează întotdeauna și pentru toți. Însă asta nu înseamnă că nu trebuie să căutăm adevărata cauză a lucrurilor. 

Imaginează-ți că ai în casă un lingou de aur, iar valoarea acestui lingou este de 1 milion de dolari. Altfel spus, după ce vinzi lingoul de aur, tu te alegi cu 1 milion de dolari. Însă, până în momentul în care reușești să faci vânzarea acelui lingou de aur, posibilitățile tale de trai sunt foarte modeste. 

Hai să spunem că o duci greu, te zbați să achiți facturile și datoriile. Lingoul de aur se află în casa ta, ascuns într-un dulap, într-un loc pe care numai tu îl știi. În același timp, faci eforturi să ieși din condiția ta precară. Timpul tău zilnic se împarte între mersul la job și căutarea persoanei care va putea cumpăra lingoul tău de aur. Problema este că nu reușești să găsești foarte ușor persoana care să cumpere de la tine lingoul de aur. 

Rămâne însă această întrebare: atâta vreme cât tu ai în casă un lingou de aur în valoare de 1 milion de dolari, dar încă nu ai găsit pe nimeni care să îl cumpere, tu ești un om sărac sau bogat? Răspunsurile ar putea fi diferite. 

Care este situația materială a unui om care abia reușește să își plătească facturile, deși în dulapul din casă are un lingou de aur în valoare de 1 milion de dolari? Unii ar spune că ești sărac până în momentul în care reușești să găsești cumpărător pentru bucata de aur. Alții ar spune că de fapt ești mereu bogat, deoarece ești proprietarul acelei bucăți de aur. 

Oare care este adevărul? Ești bogat sau ești sărac? Dacă tu știi că ai o bucată mare de aur și o ții ascunsă în dulap, măcar ai la dispoziție un început de la care poate porni ceva imens. Ne-am putea întreba ce se întâmplă cu cineva care are în casă o bucată mare de aur, în valoare de 1 milion de dolari, ascunsă bine într-un dulap, însă nu știe nimic de existența acelei bucăți de aur? Situația asta chiar ar fi tragică. 

Acest exemplu cu lingoul de aur are rol educațional, adică vrea să îi facă pe toți oamenii conștienți de comoara pe care o posedă, dar care stă nefolosită sau nevalorificată. 

Partea tristă este că foarte mulți oameni nici măcar nu sunt conștienți că dețin o comoară a cărei valoare este așa de mare, încât cu greu poate fi estimată. Ei fac eforturi imense să obțină succes sau prosperitate prin exploatarea unor resurse care se află undeva foarte departe, ignorând exact ceea ce se află lângă ei și este cu adevărat valoros. 

Tu ce-ai putea spune despre cineva care deține în casă un lingou de aur, însă nu face niciun efort pentru a găsi un cumpărător, deoarece nici măcar nu știe că deține un lingou de aur? Probabil ai încerca să îi explici că este cazul să facă ceva în privința bucății de aur, adică să înceapă urgent să caute cumpărătorul pe care l-ar putea interesa acea bucată de aur. Dar mai întâi trebuie ca deținătorul aurului să meargă exact la dulapul în care se află aurul, să-l deschidă și să se convingă că într-adevăr acolo este aur. 

Hai să vedem în ce constă de fapt acea valoare uriașă pe care o deții chiar în acest moment și te așteaptă să o folosești. Toată lumea este de acord cu faptul că prosperitatea este un rezultat, iar rezultatele apar datorită ideilor bune. Dar ce sunt ideile bune sau, mai exact, cum apar ele? 

Ideile izvorăsc din gândurile tale. Cu cât gândești mai mult și mai eficient, cu atât emiți idei mai bune. Cu cât ideile bune apar în număr mai mare și în ritm mai rapid, cu atât mai repede găsești cele mai potrivite și mai eficiente căi de obținere a succesului și prosperității. 

Să ne întoarcem puțin la modul în care funcționează creierul. Eu am încercat odată să-mi imaginez cam ce înseamnă numărul uriaș de circa o sută de miliarde de neuroni aflați în creierul uman. O cale de a-ți imagina așa ceva este să te pui în situația de a număra câte un neuron în fiecare secundă. Dacă ai putea face așa ceva, ți-ar lua cel puțin trei mii de ani ca să numeri toți neuronii din creierul tău. Trei mii de ani, secundă după secundă! După ce mi-am dat seama cam ce înseamnă asta, m-am cutremurat. 
Dacă e să ne gândim și la numărul conexiunilor posibile dintre neuroni, rezultă ceva colosal, o putere uriașă care zace în noi. Folosesc cuvântul „zace”, deoarece foarte mulți oameni nu sunt conștienți de această putere din interiorul lor și, prin urmare, nici măcar nu știu că pot oricând să o folosească spre propriul lor bine. E ca și cum ar poseda un lingou de aur, dar nu îi exploatează valoarea. 

Inteligența ta este aurul tău cenușiu. Spre deosebire de un simplu lingou de aur, aurul cenușiu NU se epuizează niciodată. Numărul conexiunilor posibile dintre neuroni este așa de mare încât, oricât de multe idei excepționale ai emite (ca urmare a acestor conexiuni), întotdeauna rămân multe alte idei pe care ai mai putea să le găsești. 

Gândește-te cum ar fi să scoți aur dintr-o mină, iar aurul acela nu se termină niciodată. Chiar dacă vagoanele în număr nelimitat scot continuu aur din mină, cantitatea de aur este la fel de mare. 

De fiecare dată când înveți ceva nou sau găsești o idee excelentă, asta se întâmplă deoarece niște neuroni s-au conectat în moduri în care până atunci nu existau. 

Numărul conexiunilor neuronale este inepuizabil. Aceste conexiuni reprezintă aur, deoarece din ele pot rezulta valori cu corespondent material în lumea din jurul nostru. 

Folosește-ți aurul cenușiu! 

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...