duminică, 25 noiembrie 2018

De unde vine puterea...




Lumina care vine de la soare pătrunde prin fereastra casei tale și luminează camera în care stai. 

Tu îți poți imagina viața în absența luminii? Îți poți imagina cum ar fi să stai tot timpul în întuneric? 

Lumina soarelui este binefăcătoare. Fără ea, viața noastră ar fi imposibilă. Toți oamenii știu ce înseamnă lumina. Dar oare știu toți oamenii ce înseamnă cu adevărat lumina? Le-ar folosi la ceva dacă ar ști și ce înseamnă lumina din punct de vedere fizic? 
Oamenii sunt mulțumiți să știe că soarele este disponibil gratis pentru ei, în fiecare zi, asigurându-i că, după ce trece noaptea, le va oferi din plin lumină. Unii oameni sunt mai sensibili la lumina soarelui, astfel că sunt nevoiți să o evite, oarecum. Însă și ei au nevoie, până la urmă, de soare. Oare cum ar fi vacanțele noastre dacă nu ar fi soarele care să ne învăluie pe plaje cu razele lui? Cum ar fi viața noastră dacă am trăi într-o noapte continuă? 

Lumina este inofensivă și binefăcătoare. Nimeni nu ar putea concepe cum ar fi să trăiască fără această radiație electromagnetică. Noi știm că putem să vedem lumina, fără să ne gândim prea des că mai există și lumini invizibile, pe care nu le putem vedea: lumina infraroșie sau lumina ultravioletă. 

Imaginează-ți o rază de lumină. O poți vedea. Dacă o poți vedea, înseamnă că ea este reală. Raza de lumină poate trece prin geamul ferestrei tale. Dacă nu ar trece, în camera ta ar fi întuneric, deși afară este ziuă, iar soarele luminează tot ceea ce se află dincolo de fereastră. 

Acum imaginează-ți o rază de lumină care se oprește asupra unei bucăți de tablă. Poate să treacă dincolo de tablă această rază de lumină? Nu poate. Toată lumea știe că nu poate. Raza de lumină este compusă din fotoni, adică din cuante de lumină. 

Numele „foton” vine din limba greacă, de la cuvântul „phos”, care înseamnă „lumină”. Toate formele de lumină (vizibilă, dar și invizibilă) se compun din fotoni. Lumina care vine de la bec este incoerentă. La fel este și lumina de la soare. Incoerent înseamnă lipsit de închegare, fără șir, fără consecvență. Din cauza acestei incoerențe, lumina care pornește de la bec, de exemplu, nu poate să străpungă pereții sau mobilierul din camera ta. 

Incoerența înseamnă lipsă de forță. Lumina obișnuită (incoerentă) este lipsită de forță. 

Cu totul altceva se întâmplă în cazul laserului. Toată lumea a auzit de laser. Un dispozitiv optic generează un fascicul coerent de lumină. Cam acesta este principiul de funcționare al laserului. Mai simplu spus, laser înseamnă lumină coerentă, disciplinată, respectiv fotoni care se propagă toți în același fel, disciplinați. Și mai simplu spus, fotonii care acționează toți la fel, nu fiecare după cum vrea, constituie laserul. 

Ca să înțelegi și mai bine ce înseamnă laserul, gândește-te la 100 de soldați care stau în curtea unei unități militare. Fotonii luminii obișnuite sunt ca soldații care nu primesc niciun ordin, de la nimeni. Ei fac ce doresc: stau de vorbă, se plimbă, se întind pe jos, fumează, etc. Eficiența acelui grup de 100 de soldați este minimă. Noi doar îi vedem și atât. 

În cazul laserului însă, fotonii se comportă cu totul altfel. Ei se disciplinează exact ca cei 100 de soldați pe care îi aliniază ordinele unui ofițer. Grupul celor 100 de soldați devine brusc disciplinat și eficient. Soldații acționează toți conform unui singur ordin, nu fiecare după cum îl taie capul. Prin urmare, eficiența acestui grup de soldați este maximă. Fiecare soldat, luat individual, are o putere foarte mică. Însă faptul că toți soldații acționează ca și cum ar fi unul singur duce la o putere extrem de mare a întregului grup. 

Fiecare foton (adică fiecare component al luminii) are o putere extrem de mică, așa de mică încât nici nu poate fi luată în considerare. Gândește-te și tu: dacă nici măcar o rază obișnuită de lumină nu are efect asupra unei bucăți de metal, cum ar putea avea vreun efect un biet foton? Ei bine, asta face laserul: aliniază fotonii, îi face să acționeze toți la fel. Laserul reușește să străpungă chiar și metalul. Îți dai seama ce forță imensă presupune acțiunea de a străpunge metalul? De unde vine forța asta? 

Fiecare foton este total neputincios. Și atunci, care este secretul puterii uriașe a laserului? Oare de ce, după ce se aliniază și se disciplinează fotoni neputincioși, rezultă o putere capabilă să străpungă metalul? Cum este posibil ca, din unirea mai multor neputințe, să rezulte o putere uriașă? 

Secretul stă în DISCIPLINĂ. Ceea ce este mic nu are putere. Fiecare foton NU are putere. Însă disciplinarea fotonilor duce la putere. 

Fiecare om, luat individual, nu are cine știe ce putere. Însă mai mulți oameni, dacă acționează toți și în același timp, generează o putere uriașă. Secretul este ca acei oameni să gândească LA FEL și să acționeze LA FEL. 

Poate un singur om să ridice un pietroi cu greutatea de o mie de tone? Nu poate! Omul este prea slab ca să ridice acest pietroi. Acum imaginează-ți că o mie de oameni stau aliniați lângă pietroi, iar fiecare om vine și încearcă să ridice singur pietroiul. Va reuși măcar unul dintre ei să ridice pietroiul de o mie de kilograme? Nu va reuși. Dar hai să vedem dacă TOȚI cei o mie de oameni acționează ÎN ACELAȘI TIMP pentru a ridica pietroiul de o mie de kilograme. Vor reuși ei să ridice pietroiul? Da, îl vor ridica foarte ușor. 

Din aceste exemple trebuie să înțelegi ceva foarte important. Nu contează cât de mici sunt forțele unor acțiuni individuale sau ale unor oameni. Important este ca aceste forțe să se unească, să se disciplineze și să se alinieze perfect. Din unirea multor forțe mici rezultă o putere uriașă. 

O mare greșeală pe care o fac unii oameni este să subestimeze rezultatele mici sau puterile mici. Tu trebuie să eviți această greșeală! Nu rezultatele mici sunt importante, ci ceea ce rezultă din unirea acestor rezultate mici. 

În loc să subestimezi rezultatele mici, mai bine gândește-te la puterea uriașă a rezultatelor mici, multe, repetate la infinit. 

Unirea este putere! 


Claudiu Neacșu

Un comentariu:

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...