duminică, 28 octombrie 2018

Întrecerea...



Într-o bună zi a început o petrecere foarte interesantă. Cineva a avut ideea de a aduna la un loc 20 de oameni doritori să câștige un premiu destul de măricel. Nu a fost prea greu să îi adune pe cei 20 de participanți la concurs. Toți voiau să ia parte la o experiență inedită și, dacă era posibil, să se aleagă și cu premiul. 

Concursul a avut loc pe malul unui lac superb, nu prea mare, liniștit. 

În prima zi a concursului, organizatorul a venit în fața concurenților și le-a spus: 

„Concursul durează un anumit număr de zile. Nu vă voi spune dinainte câte zile durează. În acest timp niciun concurent nu are voie să mănânce nimic și nici nu poate să bea nimic. Acum vedeți că pe lac se află un nufăr. Acest nufăr are o calitate cam ciudată: se înmulțește în fiecare zi. Da, în fiecare zi, fiecare nufăr dă naștere la alți 2 nuferi. Concurenții nu au altceva de făcut decât să privească atenți suprafața lacului și să observe cum se înmulțesc nuferii. Concurentul care nu mai rezistă foamei și setei și decide că vrea să mănânce sau să bea apă va părăsi concursul, adică va pierde. Câștigător va fi cel care rezistă până în ziua în care suprafața lacului va fi acoperită COMPLET cu nuferi.” 

Concurenții au înțeles regulamentul. După o zi, pe suprafața lacului erau 2 nuferi, în loc de unul. Organizatorul concursului avusese dreptate. Numărul nuferilor se dubla în fiecare zi. 

Însă un concurent nu a mai putut rezista din cauza foamei și a decis să părăsească echipa. Și-a dat seama că mai avea multe zile de așteptat, dacă pe suprafața lacului erau abia 2 nuferi. 

După încă o zi, pe suprafața lacului erau 4 nuferi. Însă mai era mult până când lacul să fie plin de nuferi. Descurajarea, foamea și setea îl determinară pe încă un concurent să renunțe. Și așa au rămas 18 concurenți. 

A mai trecut o zi. Pe suprafața lacului erau 8 nuferi. Toți concurenții erau convinși că s-a dublat numărul nuferilor, însă unul dintre ei nu a mai rezistat și a decis să plece. Au rămas 17 concurenți cărora li se părea că suprafața lacului nu se va umple niciodată cu nuferi. 

După o altă zi, 16 nuferi erau pe suprafața lacului. Un alt concurent nu a mai rezistat. Foamea și setea erau prea crunte, iar nuferii se înmulțeau parcă foarte greu. Și așa au rămas 16 concurenți. 

A mai trecut o zi, iar pe suprafața apei erau 32 de nuferi. Încă un concurent a clacat. Cei 15 concurenți rămași sperau că vor rezista până la capăt, deși cea mai mare suprafață a lacului era NEocupată de nuferi. 

În următoarea zi, 64 de nuferi erau pe suprafața lacului. Însă foamea și setea erau tot mai greu de suportat. Un alt concurent a decis că nu mai poate rezista. Au rămas 14 concurenți. 

A mai trecut o zi. Greu. Pe suprafața lacului erau 128 de nuferi. Însă au rămas 13 concurenți, deoarece încă unul nu a mai rezistat foamei și setei. 

După altă zi, 256 de nuferi erau pe suprafața lacului. Încă un concurent a clacat, astfel că au rămas 12 concurenți hotărâți să sfideze foamea și setea. 

Cu greu a mai trecut o zi, iar numărul nuferilor de pe lac era de 512. Însă a mai renunțat un concurent, răpus de descurajare. Au rămas 11 concurenți. Cei 512 nuferi păreau așa de puțini în comparație cu suprafața lacului! 

După o altă zi, erau 1024 de nuferi pe lac. Încă un concurent a decis că nu merită să rabde atât timp foamea și setea. Și așa au rămas 10 temerari. Oare vor avea tăria să reziste până la capăt? 

A trecut o altă zi, iar pe lac erau 2048 de nuferi. Număr dublat, însă cea mai mare parte a lacului era tot NEacoperită cu nuferi. Încă un concurent și-a pierdut răbdarea și puterea de a rezista. Cei 9 concurenți rămași erau și ei descurajați, însă au decis să continue. 

După altă zi, pe lac erau 4096 de nuferi. Încă un concurent a clacat. Au rămas 8 concurenți.  Oare ei cum se vor comporta? 

A mai trecut o zi, iar pe lac erau 8192 de nuferi, o mică grămăjoară. Se părea că lacul nu va fi acoperit niciodată complet cu nuferi, așa că un alt concurent a decis să renunțe. Au rămas 7 concurenți. 

După o altă zi, pe lac erau 16384 de nuferi. Însă cea mai mare parte a lacului tot NEacoperită cu nuferi era. Și așa au rămas 6 concurenți, după ce unul dintre ei a hotărât să plece. 

A mai trecut o zi, iar pe lac erau 32768 de nuferi. Numai că lacul, în cea mai mare parte, era liber, fără nuferi pe el. Descurajarea a răpus încă un concurent. Și așa au rămas 5 concurenți. 

După o altă zi, pe lac erau 65536 de nuferi. Însă tot nu era suficient. Lacul, în cea mai mare parte, era liber. Și așa au rămas 4 concurenți. Încă o zi. Pe lac erau 131 072 de nuferi. Mulți, însă prea puțini pentru a acoperi complet lacul. Descurajant! Un alt concurent a plecat acasă. 

După o altă zi, pe lac erau 262 144 de nuferi, iar numărul concurenților era redus la 2. 

A trecut o altă zi, după care pe lac erau 524 288 de nuferi. Însă lacul tot nu era ocupat complet de nuferi, așa că unul dintre cei 2 concurenți nu a mai rezistat și a plecat, convins că nuferii niciodată nu vor putea să acopere complet suprafața lacului. 

În ziua următoare, pe lac erau 1 048 576 de nuferi. Singurul concurent rămas (adică finalistul) a văzut cu uimire și bucurie că nuferii ocupau COMPLET suprafața lacului. Și-a dat seama că era nevoie de 1 milion de nuferi pentru ca suprafața lacului să fie acoperită complet. Însă la acel milion s-a ajuns exact în ultima zi a concursului. În toate celelalte zile se părea că nuferii nu vor acoperi niciodată complet lacul, chiar dacă se dublau în fiecare zi. 

Din acest concurs tu trebuie să înveți o regulă extrem de importantă a succesului: 

CÂȘTIGĂ NUMAI CEI CARE REZISTĂ PÂNĂ LA CAPĂT.

Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...