duminică, 21 octombrie 2018

Mai mult decât poți...




Gândirea ne mai face și farse. De fapt, viața o forțează în unele momente să emită idei despre lucruri al căror potențial de realizare se află mult sub capacitatea noastră. 

De multe ori constați că ai fi putut fi mult mai curajos într-o anumită situație sau că te-ai fi putut comporta cu mult mai multă inteligență. Și știi ceva? Ai dreptate. Dacă revezi puțin unele situații din trecutul tău, ajungi la concluzia că atunci ai fi putut avea mult mai multă inspirație, mult mai mult curaj, mult mai multă prezență de spirit. Și de ce nu s-a întâmplat așa? E clar că atunci s-a produs un blocaj. Iar blocajul a început, evident, în mintea ta. Unde în altă parte ar fi putut să înceapă? Totul pornește din gândirea ta. 

Blocajul nu ar trebui să te îngrijoreze. Nu el este cu adevărat important, ci altceva. Important este să înțelegi că tu ești o ființă unică și porți în tine un potențial pe care nimeni nu ți-l poate egala. Altfel spus, ceea ce poți face tu nu mai poate face altcineva. Și, dacă e să pătrundem în zona potențialului tău unic, poți să știi cu siguranță că întotdeauna te afli undeva în fața unei bariere de care nu treci decât foarte rar. 

Este ca și cum tu poți să alergi o mie de metri, dar alergi numai nouă sute de metri. Asta înseamnă că, în cazul celor o mie de metri, tu nu ți-ai folosit la maxim potențialul. Rămâne o distanță de o sută de metri pe care tu ai fi putut să o parcurgi, dar nu ai parcurs-o. De ce? Deoarece așa ai vrut tu. 

Cuvântul „potențial” vine de la „pot”, iar „pot” poate însemna și „tot”. Dacă nu faci tot ceea ce poți real să faci, înseamnă că potențialul tău rămâne nefolosit. 

Hai să vedem de ce rămâne nefolosit acest potențial. Cauza principală este acest gând: „Vreau să rămân acolo unde sunt.” Atunci când singurul tău scop este să rămâi acolo unde ești, este imposibil să înaintezi. Știi că ar putea fi mereu mai bine pentru tine, numai că acest bine nu se produce atâta vreme cât tu vrei să rămâi acolo unde ești. 

„Mai bine” înseamnă să mergi „mai departe”, adică într-un loc situat în afara locului în care tu te simți acum confortabil și nu ai vrea să-l părăsești. Și, dacă ai vrea cumva să părăsești locul actual, nu este suficient. După dorință trebuie să vină acțiunea. 

Mulți oameni și-ar dori să plece undeva unde le-ar fi mai bine. Dar asta nu înseamnă că iau și decizia de a pleca. Îi vezi că își doresc mai mult, dar nu fac nimic pentru a obține mai mult. Nu e vorba numai despre hotărârea de a pleca din zona de confort, ci de a utiliza tot ceea ce deja tu ai în interiorul tău. 

Fiecare om este înzestrat cu un anumit talent. Această înzestrare nu depinde de țara în care te naști, de condițiile sociale sau economice în care trăiești. Este foarte important să reții asta. Un copil înzestrat cu talentul de a cânta la pian poartă în el acest talent chiar dacă s-a născut și crește într-o țară săracă din Africa sau, dimpotrivă, într-o metropolă dezvoltată din Statele Unite ale Americii. 

Talentul se susține prin el însuși. Talentul îl ai sau nu îl ai. Nu trebuie să ceri cuiva voie pentru a avea talent într-un anumit domeniu. Te naști cu un anume talent și atât. Mai departe tu trebuie să descoperi cu ce talent te-ai născut. 

Un lucru trebuie să știi: sigur ai un anumit talent. În această privință, tu nu ești mai prejos față de niciun alt om. Nu ești mai prejos nici măcar față de cel mai de succes om de pe planetă sau față de cel mai bogat om. 

Crezi că tu ești mai prejos decât Bill Gates, de exemplu? Nu. Bill Gates nu a făcut altceva decât să-și valorifice la maxim talentul cu care s-a născut. Tu poate că nu ai talentul lui Bill Gates, însă sigur ai alt talent, în alt domeniu. Și, după ce îți valorifici la maxim talentul tău, adică talentul cu care te-ai născut, poți deveni un om de succes, prosper și fericit. 

Și ca să mai știi ceva, tu nici măcar față de genii nu te deosebești cu nimic. Mozart sau Leonardo da Vinci, de exemplu, nu aveau un creier mai mare decât al tău. Ei pur și simplu și-au pus la treabă talentul cu care s-au născut. 

De altfel, știi și tu că există oameni GENIALI într-un anume domeniu, dar complet neputincioși (sau proști de-a binelea) în alt domeniu. Se poate vedea asta foarte ușor în rândul elevilor. Un elev extrem de talentat (ba chiar genial) la matematică poate fi foarte slab la literatură. Un elev care are numai note de 10 la chimie, de exemplu, poate avea numai note de 5 la istorie. Oare asta înseamnă că elevul care are numai note de 10 la istorie este mai prost decât elevul care are numai note de 10 la chimie? Nu. Pur și simplu este vorba despre o lege implacabilă a naturii: fiecare om se naște cu un anume talent. 

Tu SIGUR poți fi GENIAL într-un anume domeniu, deși în toate celelalte domenii poți fi total incapabil. Însă sigur există un domeniu în care tu poți să EXCELEZI și să obții rezultate GENIALE. Dar care este acel domeniu? Asta numai tu poți să descoperi. 
Cert este că, după ce descoperi domeniul în care poți fi genial chiar și fără să faci eforturi deosebite, viața ta ia o întorsătură cu totul și cu totul spectaculoasă. Important este să înțelegi că în niciun caz nu ești un om ratat. Niciodată nu ai cum să rămâi în încremenirea eșecului! 

Acum știi că porți în tine sămânța GENIULUI într-un anume domeniu. Rămâne să crezi în reușita ta, să privești cu încredere în viitor, să-ți iei un angajament că vei reuși să atingi cel mai mare succes posibil și să acționezi cu hotărâre și perseverență pentru îndeplinirea visului tău.


Claudiu Neacșu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...