duminică, 30 septembrie 2018

Femeia invizibilă...




Este foarte posibil ca tu să fi auzit de personajul numit „Omul invizibil”. Desigur, el este un personaj imaginar. Povestea lui este foarte interesantă. 

Dar de „Femeia invizibilă” ai auzit? Eu nu am auzit de un astfel de personaj, însă mi-am propus să-mi imaginez cum ar fi dacă ar exista o femeie care să stea la zece metri în fața mea și să nu o văd deloc. 

S-ar putea să te întrebi ce vreau eu să-ți spun cu „Femeia invizibilă”. Nu te mai întreba. Vei afla chiar acum răspunsul. 

Hai să facem un exercițiu foarte interesant de imaginație. Da, imaginează-ți că în fața ta se află o femeie complet invizibilă. Este o femeie tânără și care... tocmai a rămas însărcinată. 

Toți oamenii maturi știu ce înseamnă ca o femeie să rămână însărcinată. Știi și tu: o singură celulă aparținând bărbatului se unește cu o singură celulă aparținând femeii. Din unirea a doar două celule rezultă o nouă ființă umană. 

Tu ești rezultatul unirii a două celule așa de mici (mici, mici, mici de tot), încât, practic, nici nu le poți vedea cu ochiul liber. 

Hai să revenim la exercițiul nostru de imaginație. Dacă femeia care tocmai a rămas însărcinată (adică femeia care poartă în interiorul ei două celule unite) este invizibilă și stă la o distanță de zece metri în fața ta, tu nu vezi nimic, absolut nimic. Nu le vezi nici măcar pe cele două celule reunite și aflate undeva în interiorul corpului ei. Vezi doar aerul din fața ta și ce mai este prin preajmă. 

Bun, hai să continuăm experimentul imaginar. Să presupunem că în fiecare zi (DA, ÎN FIECARE ZI) ai posibilitatea să revii în același loc, la fel, la o distanță de zece metri de femeia invizibilă și însărcinată. Oare vei vedea ceva din ceea ce se întâmplă cu cele două celule reunite? Nu, nu vei vedea nimic. Ar fi ca și cum cele două celule nici nu există. Ele însă sunt vizibile, nu invizibile ca femeia care le poartă. 

Cele două celule pot fi văzute la microscop, însă, așa cum stai tu acum, la distanța de zece metri de femeia invizibilă, nu vezi nimic. Cele două celule se află undeva deasupra pământului, cam la înălțimea stomacului tău, doar că tu nu le vezi. Dar noua ființă deja crește! 

Din două celule se formează patru celule. Tu încă nu le vezi. Din patru celule se formează opt celule. Tu încă nu le vezi. Fiecare celulă se divide la rândul ei. Numărul celulelor se dublează și crește exponențial. 

Tu încerci să vezi ceva, dar nu vezi nimic. Doar aer. Totul este invizibil în fața ta. Celulele se divid în continuare, se multiplică, iar noua ființă devine tot mai mare. 

Și, la un moment dat, într-o anumită zi, tu ÎNCEPI SĂ VEZI CEVA. Începi să vezi cum undeva în aer apare un punctuleț. Acest punctuleț este acea organizare de foarte multe celule care s-au multiplicat și se multiplică în continuare. Pare că acel punctuleț a apărut de nicăieri, așa, ca o magie. 

Și punctulețul CREȘTE în fiecare zi. De fiecare dată când revii în acel loc, vezi cum punctulețul este tot mai mare. 

Zilele trec, iar tu vezi tot mai clar forma viitoarei ființe umane. 

După o perioadă de nouă luni, vezi un copilaș care parcă a apărut de nicăieri, din nimic, din ceva invizibil. În fața ta părea că nu se află nimic, dar, de fapt, SE AFLA CEVA. 

Așa ai apărut și tu. Acum ești un om în toată firea, cu o personalitate a ta, cu gânduri, cu conștiință, cu un trup pe care ți-l îngrijești. Însă, la început, tu ai fost doar o simplă alăturare de două celule așa de mici, încât păreau să nu existe. 
Acum ești o ființă concretă, din carne și oase, însă la început erai doar două celule, mici și de nevăzut, ca și cum nici nu ar fi existat. 

Acum tu ești un conglomerat de multe galaxii de celule. 

Știi din câte celule este format corpul tău? Din peste 75 de trilioane de celule!!! În Calea Lactee nu sunt așa de multe stele! Adică numărul celulelor din corpul tău este mai mare decât numărul de stele din Calea Lactee! Și la asta s-a ajuns de la două celule pe care nici măcar nu le poți vedea! Uluitor! Cu adevărat uluitor! 

Și știi câți neuroni se află în creierul tău? Ține-te bine: cam o sută de miliarde de neuroni!!! Poți încerca să-ți dai seama ce înseamnă acest număr colosal. Dacă ai sta zi și noapte și ai număra câte un neuron în fiecare secundă, ți-ar lua peste trei mii de ani să numeri toți neuronii care se află chiar acum în creierul tău!!! Wow!!! Este foarte greu numai să-ți imaginezi numărul de neuroni. Nu mai spun cum ar fi dacă ai încerca să-ți imaginezi și numărul de conexiuni posibile dintre neuroni. 

Practic, există o infinitate de moduri în care neuronii din creierul tău se pot conecta. Fiecare gând de-al tău, oricât de mic ar fi el, este rezultatul conexiunii dintre neuroni. Cu cât gândești mai mult, cu atât se formează mai multe noi conexiuni între neuroni. Și, dacă numărul acestor conexiuni neuronale se poate extinde la infinit, îți poți da ușor seama că și numărul gândurilor tale se poate extinde la infinit. 

Dar nu numai numărul gândurilor. De fiecare dată când înveți ceva nou, pac, s-au mai conectat niște neuroni în creierul tău, în moduri care înainte nu existau. De fiecare dată când îți vine câte o idee nouă, de fapt, pac, tocmai s-au mai conectat niște neuroni în creierul tău. 

Și, cum numărul conexiunilor neuronale se poate extinde la infinit, numărul ideilor tale se poate extinde și el la infinit. Niciodată nu vei ajunge să gândești destul de mult. Întotdeauna POȚI GÂNDI MULT MAI MULT! Niciodată nu ai ajuns la capătul ideilor bune pe care le poți avea. Întotdeauna poți găsi mult mai multe idei! 

Niciodată nu ai cum să spui: „Gata, am terminat toate posibilitățile. Nu mai am nicio idee care să mă ajute.” 

Ba da! Mai ai extrem de multe idei! Mai poți găsi o infinitate de alte idei bune și care să te ajute! Mai există o infinitate de potențiale noi conexiuni între neuronii tăi și pe care abia din momentul acesta le poți exploata! 

Idei noi înseamnă posibilități noi! 

Ține minte asta: IDEI NOI = POSIBILITĂȚI NOI. 

Tu poți avea de acum înainte multe, multe, multe idei noi și excelente, așa de multe, încât nici nu le poți număra. Când mai auzi oameni care se plâng că nu mai este nimic de făcut, că s-a terminat totul, că nu mai este nicio șansă, că nu mai știu ce să facă, dă-le să citească exact ceea ce citești tu acum. Fă-i să înțeleagă că, de fapt, au în creierul lor un număr de neuroni așa de mare, încât acesta le poate genera un număr infinit de idei noi și mult mai bune. 

Niciodată, dar niciodată NU ești înfrânt, dacă îți pui la treabă potențialul infinit al creierului! Chiar dacă până acum ai avut multe eșecuri, chiar dacă ai avut ratări după ratări, de acum înainte, din clipa aceasta, în fața ta se deschide un ocean infinit de noi și noi conexiuni între neuronii creierului tău, adică un ocean infinit de noi și noi idei bune și excelente, un ocean infinit de noi și noi posibilități prin care să obții SUCCESUL. 

Gândește-te în fiecare zi la asta! Gândește-te bine!

Claudiu Neacșu

2 comentarii:

  1. Adevarat,cele mai bune lectii pe care le-am invatat despre creier!

    RăspundețiȘtergere
  2. Creerul unitatea centrala de comanda a omului cel mai fabulos calculator biologic...?????

    RăspundețiȘtergere

Aceiași nuntași…

Nunta poate fi un eveniment foarte plăcut. Este o ocazie excelentă de a reuni într-un singur loc mai mulți oameni care se cunosc între ...